Novi cjenik lova na medvjeda u BiH Republici Srpskoj

Napisao/la  Petak, 24 Siječanj 2014 02:00

medvjedica jedrisko paulVlasti Republike Srpske BiH ocijenile su da je zanimanje za odstrel medvjeda nezadovoljavajuće pa su stoga odlučile smanjiti cijene pristojbi kako bi privukli više lovaca. Sada se dan lova plaća 50 eura a ne više 75 eura.  Istodobno, uvedene su i kazne od 150 eura  za lovce koji pucaju a ne odstrjele medvjede ("cijena promašaja"). Lovac će morati platiti i 50% od ukupne procijenjene vrijednosti medvjeda ako ranjena životinja pobjegne a lovac ju više ne može pronaći.

Smedji medvjed Foto Guliver-ThinkstockVlasti Republike Srpske BiH ocijenile su da je zanimanje za odstrel medvjeda nezadovoljavajuće pa su stoga odlučile smanjiti cijene pristojbi kako bi privukli više lovaca.

Sada se dan lova plaća 100 K (50 eura) a ne više 150 KM (75 eura).  Istodobno, uvedene su i kazne od 300 KM (150 eura) za lovce koji pucaju a ne odstrjele medvjede – cijena promašaja. Lovac će morati platiti i 50% od ukupne procijenjene vrijednosti medvjeda ako ranjena životinja pobjegne a lovac ju više ne može pronaći – prije je taj iznos bio fiksan i iznosio je 1500 eura.

Pogonski lov medvjeda više ne postoji, sada se medvjedi love s čeka na unaprijed pripremljenom mrciništu. Da ne bi slučajno lovci što slagali ili krivo prikazali, loviti će uz pratnju lovočuvara koji će morati nadgledati je li lov uspješan ili ne. Smatra se da su prema lovcu izvršene sve pripreme i u tom postupku on mora odgovarati za svoj neuspjeh. 

Ove mjere donesene su zbog slabe realizacije planiranog godišnjeg odstrela medvjeda, zadovoljavajućeg stanja brojnosti, te troškova upravljanja i nadoknade šteta.

U Republici Srpskoj obitava 300 do 350 medvjeda.

Nezavisne.com, D.T., 20.01. 
Zadnja izmjena Petak, 24 Siječanj 2014 02:05