Tužan prizor: u Crnoj gori nađeni ostaci devet srna stradalih od krivolovaca

Napisao/la  Nedjelja, 19 Siječanj 2014 00:54

krivolov-crnagoraNa području Golije u Crnoj gori prije desetak dana pronađeno je devet odstrijeljenih jedinki srneće divljači – točnije samo njihove kože i glave. Lokalitet zauzima 220 kvadratnih kilometara i na njemu, osim srne, obitavaju još dvije zaštićene vrste- medvjed i tetrijeb, a obilazi ga tek jedan lovočuvar! Lovci su ogorčeni divljanjem krivolovaca koje traje već desetak godina usprkos redovitim pronalascima dokaza i prijavljivanjem počinitelja.

Na području Golije u Crnoj gori prije desetak dana pronađeno je devet odstrijeljenih jedinki srneće divljači – točnije samo njihove kože i glave. Lokalitet zauzima 220 kvadratnih kilometara i na njemu, osim srne, obitavaju još dvije zaštićene vrste - medvjed i tetrijeb, a obilazi ga tek jedan lovočuvar!

krivolov-crnagoraLovci su ogorčeni divljanjem krivolovaca koje traje već desetak godina usprkos redovitim pronalascima dokaza i prijavljivanjem počinitelja. Neki krivolovci su uhvaćeni (ispostavilo se da su članovi jednog lovačkog društva) i protiv njih je pokrenut kazneni postupak. No čini se da ih ima još, a moguće je da se radi i o isključenim članovima nekih lovačkih društava. U posljednjih pet godina 15 lovačkih organizacija podnijelo 119 prekršajnih i isto toliko krivičnih prijava, dok su tri društva u zadnje dvije godine podnijela 27 prekršajnih i 15 krivičnih prijava.

Scena odstrijeljenih životinja naišla je na oštre osude i gnušanje crnogorske javnosti. Neki smatraju da je Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i sam odgovoran jer ranije dojave o aktivnostima krivolovaca nisu adekvatno istražene ni sankcionirane.

Državni inspektor za šumarstvo i lovstvo Radoman Suknović podnio je prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a predsjednik lovačke organizacije za Nikšić poziva građane da pomognu u otkrivanju krivolovaca. Lokalni lovci u grupama od desetak ljudi pretražuju teren ne bi li našli još dokaza o aktivnostima krivolovaca.

Nevladine organizacije za zaštitu životinje na odgovornost pozivaju Ministarstvo poljoprivrede i smatraju da je krivolov rezultat udruženog djelovanja policije, šumarsko-lovne inspekcije i samog Lovačkog saveza. Smatraju da je i Zakon o lovstvu nedopustivo manjkav i u nekim dijelovima neprimjenjiv.

Prizor je za svaku osudu - počinitelji ovog nedjela nemaju se pravo zvati ni lovcima ni ljubiteljima prirode.

Vijesti.me, S.M., 10.01. i 15.01.
Zadnja izmjena Petak, 17 Siječanj 2014 21:14