Krivolov vukova na području Toskane

Napisao/la  Nedjelja, 05 Siječanj 2014 00:25

lupo ucciso saturnia lavU Toscani je u zadnja dva mjeseca ubijeno osam vukova – sedam ih je ustrijeljeno a jedan je ugušen. Svi odstrijeljeni vukovi javno su izloženi na trgovima i cestama više gradova u nekoj vrsti protesta, kako bi ih vidjelo što više ljudi. Vukovi su u Italiji, kao i u Hrvatskoj, zakonom zaštićeni, ali vlada velika napetost između stočara i lovaca, i zaštitara prirode.

U Toscani je u zadnja dva mjeseca ubijeno osam vukova – sedam ih je ustrijeljeno a jedan je ugušen. Svi odstrijeljeni vukovi javno su izloženi na trgovima i cestama više gradova u nekoj vrsti protesta, kako bi ih vidjelo što više ljudi. Vukovi su u Italiji, kao i u Hrvatskoj, zakonom zaštićeni, ali vlada velika napetost između stočara i lovaca, i zaštitara prirode.

lupo ucciso saturnia lav

Vukovi su u Toscani ponovno naseljeni uz pomoć fondova EU devedesetih godina prošloga stoljeća iz planina regije Abruzzo. Procjenjuje se kako je populacija vukova u Toscani dosegla oko 230 jedinki, a slučajevi krivolova posljednjih su godina postali sve rjeđi. Čopori obično žive u višim područjima Apenina, ali zbog zime se spuštaju do poljoprivrednih područja.

No, u posljednje dvije godine vukovi se viđaju u sve nižim područjima, a samo je u 2012. godini prema službenim podacima bilo oko tisuću napada na ovce i drugu stoku. Pokušaji da se ograniče napadi vukova, uključujući zamke i posebno obučene pse, nisu se pokazali uspješnima. Pojava vukova u nižim područjima zabrinjava i turistički sektor - neki smatraju da će turisti zbog straha smanjiti posjete regiji.

- Ubijanje vukova zabrinjava, ali bilo bi neodgovorno zabijati glavu u pijesak i ne priznati da su ti slučajevi znak frustracije poljoprivrednika – kazao je za medije zastupnik Luca Sani, predsjednik parlamentarnog odbora za poljoprivredu.

Jutarnji list, P.B., 04.01.2013