Meso slavonske divljači na europskim stolovima

Napisao/la  Ponedjeljak, 23 Prosinac 2013 03:50

kobasice2Sladokusci i ljubitelji divljači u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji su i u ovogodišnjoj sezoni svinjokolja namjeravali meso domaće svinje u određenom omjeru miješati s mesom divlje svinje ili jelena i raditi ukusne kobasice, ostali su kratkih rukava. Meso od divljači dosadašnjih su godina redovito kupovali na Lovačkoj kući Spačva, gdje je smještena hladnjača i gdje se dovozi sva odstrijeljena divljač u lovištima kojima gospodari Uprava šuma Vinkovci. Meso se obrađuje, veterinarski pregledava i nakon obavljenih analiza pakira i nudi na prodaju. Maloprodajna cijena za kilogram mesa muflona lani je bila 16 kuna, divlje svinje 20 kuna, običnog jelena i jelena lopatara 33 kune, dok je za kilogram srnetine trebalo izdvojiti 45 kuna. No, ove je godine, što je neugodno iznenadilo stalne kupce, prodaja izostala.

kobasiceSladokusci i ljubitelji divljači u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji su i u ovogodišnjoj sezoni svinjokolja namjeravali meso domaće svinje u određenom omjeru miješati s mesom divlje svinje ili jelena i raditi ukusne kobasice, ostali su kratkih rukava. Meso od divljači dosadašnjih su godina redovito kupovali na Lovačkoj kući Spačva, gdje je smještena hladnjača i gdje se dovozi sva odstrijeljena divljač u lovištima kojima gospodari Uprava šuma Vinkovci. Meso se obrađuje, veterinarski pregledava i nakon obavljenih analiza pakira i nudi na prodaju. Maloprodajna cijena za kilogram mesa muflona lani je bila 16 kuna, divlje svinje 20 kuna, običnog jelena i jelena lopatara 33 kune, dok je za kilogram srnetine trebalo izdvojiti 45 kuna. No, ove je godine, što je neugodno iznenadilo stalne kupce, prodaja izostala.

Franjo Jovanovac, voditelj Odjela za lovstvo vinkovačke Uprave šuma pojašnjava da su se ulaskom Hrvatske u EU otvorila vrata europskog tržišta na kojem je veliki interes za mesom divljači. Sada je olakšan njegov plasman i više nema barijera koje su do sada sputavale izvoz mesa divljači. Znatne količine izvezene su u Sloveniju, a dio se prodao domaćim prerađivačima kod Čakovca i Čazme.

Divljač se prodaje po cijenama koje s PDV-om iznose 16 kuna za kilogram mesa divlje svinje i muflona, jelen je 21 kunu, a najskuplja je srnetina – 45 kuna za kilogram. Cijene su, kaže Jovanovac, nešto niže, ali kupci su sigurni i u svakom su trenutku spremni kupiti velike količine mesa, što je vrlo važno. Ovu godinu je obilježio odličan odstrjel i komercijalni lovovi pa se u kratkom vremenu pojavila velika količina mesa za kojom ni domaći proizvođači nisu imali potrebu pa je sve otišlo u izvoz. Naime, nakon lova lovci odnose samo trofeje pa se odstrijeljena divljač sprema u hladnjaču i prodaje, a riječ je o količinama od 25 do 30 tona mesa godišnje.

kobasice2Najveća potražnja je za mesom divlje svinje i jelena, ali samo u određenom razdoblju trajanja kolinja, uglavnom do 20. prosinca. Dodaje da će meso divljači domaćim građanima ponovno biti ponuđeno na prodaju tek u srpnju, odnosno kolovozu sljedeće godine. Uz centralnu hladnjaču Uprave šuma Vinkovci smještenu na Spačvi kod Vrbanje, jedna manja nalazi se i na Kunjevcima kod Vinkovaca. Kupcima se maksimalno izlazilo u susret pa su u mogućnosti kupiti, primjerice polovicu, četvrtinu, odnosno razna pakiranja mesa, ovisno o njihovim željama i potrebama.

Domaći i strani lovci, uglavnom iz Njemačke i Engleske, rado dolaze u šume kod Vinkovaca gdje su četiri reprezentativne lovačke kuće i lovišta koja se prostiru na 25.000 hektara, a odlikuju se čistim prosjekama, uređenim livadama i lovnim stazama. U šumi Kunjevci je i prije 30-40 godina bilo uzgajalište jelena lopatara gdje je rado dolazio i predsjednik bivše države Josip Broz Tito, veliki ljubitelj lova. Uzgajalište je obnovljeno i napučeno mladim muflonima jer ih u lovištima u unutrašnjosti Hrvatske nema. Spačvanska lovišta poznata su i po atraktivnom zimskom lovu na divlje svinje prigonom uz pomoć posebno dresiranih lovnih pasa. Riječ je o komercijalnim lovovima, čiji prihod za vinkovačku Upravu nije zanemariv.

Glas Slavonije, M. L. O., 21.12.2013
Zadnja izmjena Nedjelja, 22 Prosinac 2013 19:58