Noćni posjetioci Osijeka

Napisao/la  Četvrtak, 28 Studeni 2013 00:10

divlja-svinja-na-snijeguČetiri divlje svinje viđene su kako šetaju ulicom kralja Petra Svačića u osječkom naselju Jug 2, u večernjim satima 26. studenog. Za pretpostaviti je kako su ove divlje svinje došle iz pravca zajedničkog lovišta Tenja, šume Rosinjača, odnosno predjela Tušek koji se nalazi na području nekadašnje industrijske zone. ...

divlja-svinja-na-snijeguČetiri divlje svinje viđene su kako šetaju ulicom kralja Petra Svačića u osječkom naselju Jug 2, u večernjim satima 26. studenog.

Budući da je grad Osijek okružen lovištima bogatim divljači, ovo nije prvi put da je divljač zalutala u grad – bilo je zalutalih jelena i ozlijeđene lanadi. Za pretpostaviti je kako su ove divlje svinje došle iz pravca zajedničkog lovišta Tenja, šume Rosinjača, odnosno predjela Tušek koji se nalazi na području nekadašnje industrijske zone

Područje je nakon rata u potpunosti zaraslo, a minska područja držala su ljude podalje što je divljim svinjama omogućilo mir. Zahvaljujući izraženoj reproduktivnoj sposobnosti populacija crne divljači je u posljednjih dvadesetak godina u ekspanziji.

Ovakvi noćni posjeti divljih svinja rubnim dijelovima grada ne trebaju čuditi niti zabrinjavati, posebno u ove hladne zimske dane kada svinje prevaljuju veće udaljenosti u potrazi za hranom. Zahvaljujući lovačkim društvima koja vrše redovan odstrjel ove divljači, odnosno kontroliraju njezino brojno stanje, sprječavaju se situacije poput one u Berlinu kada su prije par godina zbog zabrane lova divlje svinje nastanile gradske parkove.

Sib.hr
Zadnja izmjena Četvrtak, 28 Studeni 2013 00:18