LD Oštrc otvorilo gater u Cukovcu

Napisao/la  Četvrtak, 21 Studeni 2013 15:38

LD-ostrc-otvaranje-gatera-15-11 2Lovačko društvo Oštrc u Cukovcu u županijskom lovištu II/120 Lobor uredilo je gater za divlje svinje, koji će ujedno služiti i za obuku lovačkih pasa. 

Lovačko društvo Oštrc u Cukovcu u županijskom lovištu II/120 Lobor uredilo je gater za divlje svinje, koji će ujedno služiti i za obuku lovačkih pasa. Investicija je vrijedna oko 150.000,00 kuna, a dijelom ju je financiralo LD Oštrc Lobor svojim vlastitim sredstvima, dijelom su pomogle donacije, a u realizaciji projekta pomoglo je i Ministarstvo poljoprivrede  i Hrvatske šume. U izgradnju gatera uloženo je i mnogo dobrovoljnog truda i rada članova društva. 

Ovaj lovno-gospodarski objekt koristiti će matičnom Lovačkom društvu a i svim društvima i pojedincima iz regije, te i samom Lovačkom savezu za organizaciju lovno-kinoloških utakmica za pse goniče.

LD-ostrc-otvaranje-gatera-15-11 3Lovačko društvo Oštrc u Cukovcu u županijskom lovištu II/120 Lobor uredilo je gater za divlje svinje, koji će ujedno služiti i za obuku lovačkih pasa. Projekt Društva, koji je započeo i dovršen tijekom ljetnih mjeseci ove godine, na terenu je predstavio lovni gospodarstvenik društva Ervin Martinuš. Gater se prostire na oko 3,5 hektara šumskog zemljišta, ograđen je stupovima visine 2,5 metra, žicom ukopanom 40 cm u zemlju te s razmakom od najviše 2,5 metra od stupa do stupa.

Investicija je vrijedna oko 150.000,00 kuna, a dijelom ju je financiralo LD Oštrc Lobor svojim vlastitim sredstvima, dijelom su pomogle donacije, a u realizaciji projekta pomoglo je i Ministarstvo poljoprivrede  i Hrvatske šume. U izgradnju gatera uloženo je i mnogo dobrovoljnog truda i rada članova društva.

Od šumskih sastojina pretežno prevladava hrast, grab i bukva, a gaterom prolaze i tri vodotoka čime je osigurana dovoljna količina vode. Na gornjem dijelu gatera izgrađena je hvataljka sa komorom za prihvat divljih svinja, postavljene su dvije automatske hranilice za zrnatu hranu i spremište sa hranilicom za kukuruz u klipu. Ugrađena je hvataljka za živu divljač iz gatera, a postoji i komora za olakšani prijenos životinja. Prije otvorenja u gater je pušteno pet primjeraka divljih svinja (pet krmača i jedan vepar) koje su nabavljene u Slavoniji, na otoku Cresu, a očekuju i primjerak iz Like.

Na otvorenju gatera, 15. studenog, bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma, Uprave šumarije Zlatar, Lovačkog saveza Krapinsko – zagorske županije, općine Lobor, a kum gatera je Damir Miškulin, iz Hrvatskih šuma. Ovaj lovno-gospodarski objekt koristiti će matičnom Lovačkom društvu a i svim društvima i pojedincima iz regije, te i samom Lovačkom savezu za organizaciju lovno-kinoloških utakmica za pse goniče. Isto tako, sav pomladak planira se puštati u lovište kako bi osvježili krv i podigli populaciju divljih svinja na prostoru Ivanščice koje će koristiti svim lovačkim društvima koji njome i gospodare.

LD-ostrc-otvaranje-gatera-15-11 1LD-ostrc-otvaranje-gatera-15-11 4

Lovac.info