ODRŽANA REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA LD „GAJ“ ZVEČAJ

Napisao  Nedjelja, 28 Travanj 2013 17:27

zvecaj-skupstina-62-120ZVEČAJ - U subotu, 27. travnja 2013. godine u prostorijama lovačkog doma u Trnovu – 1A u Zvečaju održana je 49-ta redovna Izvještajna skupština LD „GAJ“ Zvečaj.  Osim skupštinara istoj su nazočili, tajnik LS karlovačke županije Robert Gorišek te voditelj Lovnog ureda Duge Rese i predsjednik Kinološkog društva Duga Resa Velimir Valjo....

ZVEČAJ - Temeljem članka 19. i 25. Statuta lovačkog društva „GAJ“ iz Zvečaja donesenog dana 01. rujna 2007. godine i Odluke o izmjeni Statuta od 16. travnja 2011. godine te Odluke Izvršnog odbora društva donesen na šestoj sjednici istog, dana 26. ožujka 2013. godine Predsjednik društva sazvao je 49-tu redovnu Izvještajnu skupštinu LD „GAJ“ Zvečaj te se ista održala 27. travnja 2013. godine u prostorijama lovačkog doma u Trnovu – 1A u Zvečaju.

             Skupštinu je, uz pozdrav gostiju, otvorio predsjednik LD „GAJ“  Dražen Matičić, mag.ing.agr.

Osim skupštinara istoj su nazočili, tajnik LS karlovačke županije Robert Gorišek te voditelj Lovnog ureda Duge Rese i predsjednik Kinološkog društva Duga Resa Velimir Valjo.

             Radni dio Skupštine protekao je predviđenim dnevnim redom, gdje su nakon izbora radnih tijela i konstatacije  Verifikacijske komisije da je potrebita većina ( 21 od 29 ) nazočna, te da će sve odluke skupštinara biti valjane,  sva odgovorna tijela društva iznijela su svoja izvješća o radu društva za protekli period od 21.04.2012. do 27.04.2013. godine, koji je nakon izlaganja i rasprava, jednoglasno usvojen.

              Predsjednik Dražen Matičić u kratko je upoznao  sve skupštinare i goste kako o povijesti tako i o trenutnom stanju u društvu.

              Lovačko društvo „GAJ“ Zvečaj osnovano je 11. Listopada 1964. godine.  Ukupna površina lovišta iznosi 3.460 hektara. U lovištu se prema mogućnostima staništa može okvirno uzgajati slijedeći broj glavnih vrsta divljači u matičnom (proljetnom) fondu:

-          SRNA OBIČNA (Capreolus capreolus L.)…………… 100 grla

-          DIVLJA SVINJA (Sus scrofa L.)……………………………   18 grla

-          ZEC OBIČNO (Lepus europaeus Pall.)……………….    40 repova.

Točan broj svih vrsta divljači koje se u lovištu mogu uzgajati, štititi i koristiti propisan je lovogospodarstvenom osnovom koja vrijedi za razdoblje gospodarenja ovim lovištem o 01.04.2007. godine do 31.03.2017. godine.

             Danas društvo ukupno  broji 29 matičnih članova.  U protekloj godini Izvršni odbor kao tijelo koje izvršava Odluke Skupštine društva održalo je 6 sjednica, na kojima se donosio plan i program akcija koje su bile predviđene za tekuću godinu. Od izvršenih akcija valja izdvojiti ; predan Zahtjev za legalizaciju i upis lovačkog doma sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, dobra suradnja sa Lovnim uredom Duga Resa i LSKŽ, kao i suradnja sa susjednim lovoovlaštenicima, posebno sa članovima LD „Generalski Stol“ koji su ih pozvali na tradicionalni skupni lov prigonom na divlje svinje u lovište „Generalski Stol“ i zajedničko druženje u njihovom lovačkom domu u „Koritima“, poradili su na druženjima sa LD „Brezetinac“ i „Šljuka“ Prilišće, sa lovcima iz susjedne Republike Slovenije LD „LOKA“ iz Črnomlja. U siječnju 2012. godine već tradicionalno organiziraju sa susjednim  lovoovlaštenicima i drugim prijateljima društva lov prigonom na divlje svinje te druženje u lovačkom domu. Tako je i prošle lovne godine bilo uz 23 matična lovca i 35 gostiju te su odstrijeljena dva grla divlje svinje.  U trajnoj je obvezi i suradnja sa Udrugom proisteklom iz domovinskog rata 137. Brigadom HV-e, posebno glede obilježavanja dana formiranja Prvih oružanih postrojbi sa područja bivše Opčine Duga Resa  1991. godine,  u koju su dragovoljno pristupili i članovi  lovačkog društva „GAJ“. Od ostalih građanskih asocijacija imaju dobru suradnju sa DVD Mračin iz Opčine Netretić, a tako i sa svim mještanima ovog kraja.

zvecaj-skupstina-62-540

Glede lovne kinologije , odnosno broja lovačkih pasa i njihovih držaoca ispunjavaju se sve Zakonske regulative. Nekada je društvo bilo vrlo aktivno u lovnom streljaštvu u disciplini TRAP, no danas više društvo nije u mogućnosti financirati trošak strijelaca. TRAP ekipa u prošloj godini bila je na gađanju letećih meta kod LD „Generalski Stol“ i ostvarila je prosječan rezultat. U okviru društva svake godine u mjesecu travnju prije sezone lova na srnjaka svi članovi društva dužni su isprobati svoje lovačko oružje  - puške risanice, ciljajući u metu srnjaka na 100 metara. Krajem mjeseca rujna svake godine imaju organizirano gađanje na leteće mete u disciplini TRAP  za sve članove društva na svojem strelištu.

zvecaj-skupstina-66-540

                   Lovnik – lovočuvar Miljenko Ivančić podnio je izvješće za period od 21.04.2012. – 27.04.2013. godine.  Nakon završetka lovne godine te održane godišnje Skupštine prva aktivnost lovaca bilo je gađanje iz pušaka sa užljebljenim cijvima odnosno lovačkim karabinom. Gađanje je održano 05.05.2012. godine kada je gađanju pristupilo 17 lovaca a drugo gađanje je održano 06.05.2012. godine kada je pristupilo 13 lovaca. Nakon zbroja pogodaka u metu srnjaka a nakon raspucavanja prva tri mjesta osvojili su Branko Novosel ml., Michael Protulipac i Ivan Rendulić. Tijekom proljetnih mjeseci odvijali su se radovi u lovištu (popravak postojećih i dovršetak novih čeka, popuna automatskih hranilica te postavljanje jedne automatske hranilice u reviru, zasijale su se remize zobi i kukuruza u svim revirima što je bilo propisano LGO). Tijekom lovne godine u lovištu je vršena redovita dohrana  divljači. Redovito su se odvijale radne akcije na domu, odstrel divljači vršen je sukladno propisima LGO o čemu postoje pisana izvješća. Odstrijeljeno je 9 srnjaka, 8 srna te 11 grla divljih svinja, a trofejna grla su i ocijenjena. Veliki broj divljači stradava u prometu i od pasa lutalica dok je evidentirano i nekoliko slučajeva nezakonitog lova. Otvorenje lova bilo je 21.10.2012. godine na koji se odazvalo 23 lovca . Tijekom lovne godine ukupno je bilo 22 skupna lova u kojima je odaziv bio 47% a najviše lovova imali su Miljenko Ivančić, Branko Novosel ml. i Dražen Matičić. Lovna godina završila je 17.03.2013. godine prebrojavanjem odnosno inventarizacijom divljači.

             Doneseni su i zaključci za predstojeći period 2013./2014. godine, koji su također, nakon konstruktivne rasprave, jednoglasno usvojeni.

             Uručena su priznanja zaslužnim članovima i prijateljima društva.

Po završetku službenog dijela, druženje je nastavljeno uz bogatu lovačku večeru za sve sudionike Skupštine.

Skupštinu je medijski popratio portal LOVAC.INFO.  
Za LOVAC.INFO Tekst i foto: Ivica Vukelja, prof. 
Zadnja izmjena Utorak, 30 Travanj 2013 09:01