Đuro Dečak predsjednik HLS-a u intervju Glasa lova i ribolova

Napisao  Utorak, 13 Siječanj 2009 15:28

hls_logo Prenosimo Intervju s Đurom Dečakom, predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza, iz razgovora sa Brankom Katavom glavnom urednicom "Glasa lova i ribolova" o protekloj lovnoj godini i planovima za ovu godinu, u kojoj ističe važnost novih projekata u HLS-u, te prednosti koje je donijela primjena lovne karte.

 

Vlastitim oglednim lovištem HLS stvara edukacijsko-znanstveni poligon

RAZGOVOR S ĐUROM DEČAKOM, PREDSJEDNIKOM HRVATSKOG LOVAČKOG SAVEZA

Vlastitim oglednim lovištem HLS stvara edukacijsko-znanstveni poligon 

 

duro_decak

Svim čitateljima "Glasa lov i ribolova" i njihovim obiteljima želim mnogo sreće i blagostanja u novoj 2009. godini, a lovcima obilje divljači u njihovim lovištima te dobru kob!

Đuro Dečak, predsjednik HLS-a

Na početku nove kalendarske godine u "Glasu lova i ribolova" razgovarali smo s Đurom Dečakom, predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza, o protekloj lovnoj godini i planovima za ovu godinu u kojoj ističe važnost novih projekata u HLS-u te prednostima koje je donijela primjena lovne karte. 

Na kraju kalendarske 2008. godine, a u tijeku lovne sezone mogu reći da sam zadovoljan gotovo svime što smo radili ili započeli raditi u ovoj godini - kaže Đuro Dečak, predsjednik HLS-a. Povjereno nam je provođenje javnih ovlasti koje obavljamo savjesno i ažurno.

 

Prvi put imamo točne podatke o broju aktivnih domaćih lovaca, ali i stranih gostiju lovaca, zahvaljujući lovnoj karti. U rujnu prošle godine započeli smo rekonstrukciju lovačkog muzeja i pri kraju smo s građevinskim radovima. Do sada smo većinski dio isfinancirali sami, a u dijelu nam je pomoglo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Uprava za lovstvo. Važno je istaknuti da je prvi put Hrvatski lovački savez na temelju Zakona o lovstvu dobio na čuvanje i sedam državnih lovišta gdje su bili raskinuti ugovori s lovoovlaštenicima do ponovnog natječaja. I taj smo posao, smatram kvalitetno odradili, premda smo preuzeli lovišta u vrijeme kada nastaju najveće štete na poljoprivrednim usjevima. Također, prvi put od postojanja Savez je postao koncesionar lovišta, na temelju Cl. 15 ZOL­a, a riječ jeo se o državnom lovištu III/9 „Grede-kamare" kod Novske te ćemo se sada prvi put baviti i praktičnim lovstvom. Očekujem da ćemo u bližoj budućnosti napraviti jedno uzorno i ogledno lovište, koje će služiti hrvatskom lovstvu kao edukacijsko-znanstveni poligon, ali i za zaštitu i očuvanje genotipa naše divlje svinje i jelena običnog.

I danas su najveći problem s kojim se susreću lovačka društva i lovozakupnici štete na divljači i od divljači, a u posljednje vrijeme sve su izraženije u prometu koje terete samo lovoovlaštenike. Isto tako je i sa štetama od divljači na poljoprivrednim usjevima. Kako bi se prema

Vašem mišljenju ili prijedlogu država morala rješavati ovaj problem koji financijski opterećuje gospodarenje lovištem jer divljač je nacionalno blago države? -Štete su nam i u ovoj godini doista bile i ostale najveći problem, ali se iskreno nadam da ćemo taj problem u idućoj godini, ako ne potpuno otkloniti, ali ćemo ga sigurno smanjiti. Mislim da je sazrelo vrijeme, a postoje i želja i interes, kako nas lovaca, tako i Uprave za lovstvo, da se problem šteta riješi. Ministarstvo je započelo pripreme za Izmjene i dopune Zakona o lovstvu i u tijeku su intenzivni razgovori s više ministarstava i uprava da se odgovornost za štete od divljači u prometu i poljoprivredi svede u razumne okvire i da lovci nisu jedini koji za to moraju snositi materijalnu odgovornost zbog plaćanja visokih polica osiguranja, franšiza, nerealnih odšteta, ali i trpjeti štetu kroz smanjenje broja divljači i smanjenu mogućnost odstrela. Ne može se za sada sa sigurnošću još reći kakovo će biti konačno rješenje, ali vjerujem da ćemo odgovornost nas lovaca sigurno svesti na normalu, ako ne i trajno otkloniti.

 

izvor: Glas lova i ribolova -  glavna urednica Branka Katava

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58