Što je ubija Kazahstanke Saiga antilope?

Napisao  Srijeda, 27 Svibanj 2015 18:03

Sajga antilope (lat.Saiga tatarica) žive u stepama srednje Azije u ravnicama pokrivenim visokom travom. Poznata po ekstremno neobičnoj, prevelikoj i fleksibilnoj strukturi njuške. Tempom kojim sada umiru Sajga antilope bi u divljini mogle izumrijeti u svega nekoliko tjedana.

Njena njuška podsjeća na surlu i ima posebne dlačice i žlijezde koje filtriraju pijesak i prašinu, a također ima funkciju da u hladnim danima grije zrak prije nego što dođe do pluća.

Međutim, Sajga antilope nalaze se na popisu ugroženih vrsta od 90-ih godina prošlog stoljeća, nakon pada Sovjetskog saveza kada je oslabila kontrola krivolova, te im se broj smanjio za čak tri četvrtine.

U proteklih nekoliko tjedana procjenjuje se kako je uginulo 19 tisuća jedinki, priopćile su kazahstanske vlasti, neslužbeno se govori i o brojci od 30.000, no ono što više zabrinjava jest što se ne zna razlog zašto. Prije godinu dana vlasti su priopćile kako je broj antilopa oko 260 tisuća u Centralnoj Aziji, uključujući 200 koje žive u Centralno-zapadnom Kazahstanu,  manji broj živi u Rusiji i Mongoliji, no one nisu zahvaćene misterioznim ugibanjem. Podsjećamo da je u lipnju 2010. godine bio također veliki pomor od oko 12.000 jedinki.

Izvješća o mrtvim antilopama se gotovo svakodnevno pojavljuju, a broj uginulih životinja se zastrašujuće brzo povećava, sa stotina na tisuće te na desetke tisuća.

Infekcija Pasteurella bakterijom smatra se najvjerojatnijim uzrokom njihova ugibanja, no detaljna istraga treba biti provedena za više informacija.

Kazahstansko ministarstvo poljoprivrede navodi kako su se velika odumiranja događala i ranije, no gubitak gotovo trećine populacije u tako kratkom vremenu je bez presedana, ne samo za Sajga antilope već i za bilo koju drugu vrstu.

Nije poznato kako je infekcija bila tako brzo proširena među antilopama te kako je bolest, koja inače ubija samo slabije jedinke, postala tako smrtonosna tako brzo.

- Ovo se pretvara u potpuno katastrofu. Strahujemo da životinje umiru i dalje, a mi nemamo konačan broj, no očekujemo da će rasti - priopćila je EJ Milner-Gulland, ravnatelj organizacije Saiga Conservation Alliance za Guardian. Neslužbeno se pomor povezuje s nekoliko Ruskih raketa (Proton-M rockets) što su proteklih godina eksplodirale nad Kazahstanom i zaključuje se da su kontaminitale biljni i životinjski svijet.

Prema: Jutarnji.hr, rferl.org i samsondas.blogspot.com
Zadnja izmjena Srijeda, 27 Svibanj 2015 18:31
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023