Košnja prirodnih livada pred vratima - čuvajte divljač

Napisao/la  Srijeda, 18 Lipanj 2014 00:07

Prirodne livade su već neko vrijeme su u fazi kada ih treba pokositi i osušiti ako želimo da imamo i malo kvalitetno sijeno. Čim se vremenske prilike stabiliziraju većina poljoprivrednika će krenuti u košnju. Pri tome zaboravljaju da se skriven u visokoj travi nalazi pomladak divljači koja obitava u našim livadama (zec, lanad, ptice).

Prirodne livade su već neko vrijeme su u fazi kada ih treba pokositi i osušiti ako želimo da imamo i malo kvalitetno sijeno. Čim se vremenske prilike stabiliziraju većina poljoprivrednika će krenuti u košnju. Pri tome zaboravljaju da se skriven u visokoj travi nalazi pomladak divljači koja obitava u našim livadama (zec, lanad, ptice). Oni prestrašeni i bespomoćni pred mehanizacijom, zatečeni ostaju na mjestu te osakaćeni stradaju od kose. Nenadani dolazak u livadu može uplašiti i odraslu divljač koja potjerana pretrčava prometnice te može izazvati saobraćajnu nesreću sa različitim posljedicama.

Želimo li pomoći životinjama da se spase od poljoprivredne mehanizacije dovoljno je prilikom košnje započeti kositi od unutra prema van kako bi im omogućili bijeg sa parcele.

U slučaju da se livada dužom stranom nalazi uz prometnicu treba početi sa košnjom uz prometnicu kako bi pružili divljači mogućnost da se spasi bijegom na parcele udaljene od prometa. Time pomažete sudionicima u prometu i možda spriječite nezgodu. Savjesni poljoprivrednik će na priključke staviti lance ili neka željeza koja će bukom upozoriti te potjerati divljač. U slučaju da se nađe mladunčad ne bi se smjela dirati nego ih premjestiti na taj način (uz pomoć trave) da ne poprime ljudski miris kako bi ga majka kasnije našla i prihvatila.

Propisi koji su doneseni u RH i obavezuju na njihovo poštivanje su: Zakon o zaštiti prirode, Zakon o lovstvu i Uredba o ekološkoj mreži.

Savjetodavna.hr, 04.06.
Zadnja izmjena Srijeda, 08 Travanj 2015 15:40
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023