Pečati cervida – njihovi „otisci“

Napisao/la  Četvrtak, 09 Siječanj 2014 02:27

Antler-Pedicle-Pečati cervida su jedinstveni za svaku životinju – kao otisci prstiju kod ljudi. Pečat ostaje isti tijekom godina (uz uvjet da životinja ne pretrpi ozljedu rožišta) i isti je radi li se o mladoj ili staroj jedinki – opet, kao i otisci prstiju u ljudi. Dâ se razlikovati i lijevi i desni pečat istog jelena. Zbog tog svojstva, moguće je tijekom godina napraviti „niz“ odbačenih roga te tako pratiti razvoj rogovlja pojedinke jedinke.

Antler-Pedicle-Rast i razvoj rogovlja u punorožaca osobit je prirodni proces. Rastom i razvojem rogovlja upravljaju hormoni. Rog je živa kost koja svake godine raste iz rožišta a svoju punu veličinu dosiže nakon otprilike 120 (jelen obični) ili 90 (srnjak) dana, u ljeto, kada ih mužjaci koriste u međusobnim borbama. Nakon toga punorošci odbacuju svoje rogovlje (obično u veljači i ožujku). Rogovlje sa starošću životinje biva sve veće i ljepše – u jelena običnog najljepše je s 9 do 12 godina, u srnjaka s 5 do 7 godina, a nakon toga kvaliteta rogovlja počne opadati.

Pečati cervida su jedinstveni za svaku životinju – kao otisci prstiju kod ljudi. Pečat ostaje isti tijekom godina (uz uvjet da životinja ne pretrpi ozljedu rožišta) i isti je radi li se o mladoj ili staroj jedinki – opet, kao i otisci prstiju u ljudi. Dâ se razlikovati i lijevi i desni pečat kod istog jelena.

Zbog tog svojstva, moguće je tijekom godina napraviti „niz“ odbačenih roga pratiti razvoj rogovlja pojedinke jedinke.

Antler-Pedicle3

Lovac.info, prema Deeranddeerhunting.com
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 20:55
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023