Hrvatski lovci: Naša lovišta imaju što europska nemaju - vuka, risa i medvjeda

Napisao/la  Ponedjeljak, 02 Prosinac 2013 01:53
velike zvijeriOd ulaska Hrvatske u EU koristi bi trebao imati i Hrvatski lovački savez jer postoje sredstva namijenjena unapređivanju lova i lovstva, koja treba znati povući i iskoristiti. A Hrvatska ima ono što mnogi u Europi nemaju, a to su medvjed, vuk i ris - tri velikih predatora koja obitavaju u hrvatskim šumama, i te se prednosti, smatraju lovci, trebaju i moraju znati iskoristiti. Zbog bogatog i kvalitetnog fonda divljači, istinskog lova u prirodi i drugih atrakcija hrvatska su lovišta iznimno privlačna inozemnim lovcima.

vuk-ajsaOd ulaska Hrvatske u EU koristi bi trebao imati i Hrvatski lovački savez jer postoje sredstva namijenjena unapređivanju lova i lovstva, koja treba znati povući i iskoristiti. A Hrvatska ima ono što mnogi u Europi nemaju, a to su medvjed, vuk i ris - tri velikih predatora koja obitavaju u hrvatskim šumama, i te se prednosti, smatraju lovci, trebaju i moraju znati iskoristiti. Zbog bogatog i kvalitetnog fonda divljači, istinskog lova u prirodi i drugih atrakcija hrvatska su lovišta iznimno privlačna inozemnim lovcima, posebice Baranja i Spačva. Spačvanska je šuma uvrštena među deset top-atrakcija Slavonije i Baranje. Lovni turizam ondje ima dugogodišnju tradiciju - lovišta na 40.000 hektara spačvanskog bazena poznata su lovcima u cijeloj Europi. Dopredsjednik Lovačkog saveza Hrvatske Mirko Bošnjak iznimno je ponosan na stanje lovstva u Hrvatskoj te ističe da je to rezultat dugogodišnjeg odgovornog ponašanja i odnosa lovaca prema divljači.

ris2– To je potvrda da smo znali i da znamo pravilno gospodariti, i da se o lovu i lovstvu kod nas odvajkada vodilo računa - ističe Bošnjak. U vrijednost slavonsko-baranjskih lovišta, kaže, uvjerili su se i vodeći europski lovci, a oduševila su i predsjednika Lovačkog saveza Europe, koji ima više od 60 milijuna lovaca. Imamo svoj način rada i poseban odnos čovjeka i divljači te ne dopuštamo da nam itko nameće svoja pravila. U EU nema prihrane divljači jer oni tvrde da to nije humano i da je to protiv pravila prirode.

Bošnjak napominje i to da u Europi lovci sve više dobivaju na značenju. U pojedinim zemljama, primjerice u Francuskoj, lovci imaju aktivnu ulogu u društvenom životu, imaju svoju stranku, predstavnike u parlamentu i bez njih se u državi ne može donijeti ni jedna odluka.

Glas Slavonije, 13. studenog 2013, M.L.O.

 

Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 21:15
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023