Europskog jelena običnog ugrožava japanski Sika jelen

Napisao/la  Petak, 15 Studeni 2013 01:05

sika-jelenPopulacijama običnog jelena prijeti izumiranje u nekim dijelovima središnje Europe. Uzrok tome nije prekomjeran lov već hibridizacija sa unesenim sika jelenima iz Japana.
Sika jelen unesen je u zapadne dijelove Češke republike na prijelazu sa 19. na 20. stoljeće kada je introdukcija egzotičnih vrsta postala vrlo popularna među lovcima...

Populacijama običnog jelena prijeti izumiranje u nekim dijelovima središnje Europe. Uzrok tome nije prekomjeran lov već hibridizacija sa unesenim sika jelenima iz Japana.

sika-jelenSika jelen unesen je u zapadne dijelove Češke republike na prijelazu sa 19. na 20. stoljeće kada je introdukcija egzotičnih vrsta postala vrlo popularna među lovcima. Iako su se životinje držale i razmnožavale u ograđenim prostorima, tridesetih godina prošlog stoljeća prvo krdo sika jelena našlo se na slobodi. Propusti drugih krda događali su se još nekoliko puta što je rezultiralo brzim širenjem populacija sika jelena zapadnom Češkom.

Još početkom šezdesetih godina počelo se govoriti o riziku hibridizacije (križanja) s jelenom običnim. Već osamdesetih godina u nekim dijelovima područja križanci su nađeni u 80% populacije. Slične probleme imaju i još neke europske zemlje, primjerice Irska i Škotska.

bkro130320 001 hirschroehrer 01vSve veći i veći razmjer križanja je tempirana bomba koja prijeti jednoj od najznačajnijih autohtonih vrsta divljih parnoprstaša u europskih šumama.

Mužjaci europskog jelena običnog dosegnu visinu od 120 – 150 cm u grebenu i težinu od 125 do 300 kg. Mužjaci sika jelena su manji: visina u grebenu iznosi 70 do 95 cm a težina 40 do 80 kg.

Sika jelen još nije "zaprijetio" hrvatskim populacijama jelena običnog.

Lovac.info, prema EuroWildlife

 

Zadnja izmjena Utorak, 25 Veljača 2014 03:11
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023