Muntjac - Lov na jelena koji laje

Napisao  Srijeda, 04 Travanj 2007 13:09
muntjac-lovGdjegod da sam dosada putovao uvijek sam pitao domaće lovce koju divljač imaju, kako se lovi i na koji način je uzgajaju. Tako sam isto došavši živjeti prije dvije godine u London, što češće se nastojao maknuti  iz grada i osjetiti divljinu, gledati životinje, biti sa lovcima i prisjetiti se svojih lovačkih dana u Lici. Listajući domaće engleske lovačke magazine shvatio sam da u jugoistočnoj Engleskoj imaju vrstu jelena koja mi je do tada bila poznata samo iz knjiga. ...

Gdjegod da sam dosada putovao uvijek sam pitao domaće lovce koju divljač imaju, kako se lovi i na koji način je uzgajaju. Tako sam isto došavši živjeti prije dvije godine u London, što češće se nastojao maknuti  iz grada i osjetiti divljinu, gledati životinje, biti sa lovcima i prisjetiti se svojih lovačkih dana u Lici. Listajući domaće engleske lovačke magazine shvatio sam da u jugoistočnoj Engleskoj imaju vrstu jelena koja mi je do tada bila poznata samo iz knjiga.

muntjac1

Trebalo mi je nekoliko mjeseci da se upoznam s mjesnim lovcima. Lovci kao lovci ugodno su me primili i toliko im je bilo drago da u lovu za gosta imaju nekoga iz Hrvatske, na moje čuđenje ubrzo su me pozvali u lov na jelensku divljač.

U svojom lovištima imaju jako puno jelena lopatara, srneće divljači i muntjaca, upravo je muntjac bio na mojoj listi za "upoznavanje". Iako sam već u prvim lovovima mogao odstrijeliti nekoliko srnjaka u medalji (u Engleskoj ih ima jako puno i za Engleze je to normalno, mene je to stvarno iznenadilo), ja sam uporno sjedio visoko na čeki čekajući muntjaca.

Muntjac je u 19.st. unesen iz jugoistočne Azije i slučajnim bijegom iz gatera u zadnjih se 80-ak godina prekobrojno razmnožio. Tamošnja podvrsta  je samo jedna od 8 podvrsta muntjaca i smatra se da je najbliži srodnik prethistorijskom jelenu. Visok do 46 cm,težak 11-16 kg,sa malim rogovima do 15 cm najviše i očnjacima do 4cm teško je i povjerovati da takvo nešto šeta Engleskom. Ženke su zrele za parenje nakon 8 mjeseci,a mlado nosi do 6 mjeseci te se u prosijeku olane tri puta u dvije godine. Rogove ima samo mužjak koje odbacuje u ožujku ili travnju,a izrastu mu drugi do kolovoza ili rujna. Ipak u borbi za ženku radije koristi očnjake koji su jako oštri i nanose velike ozljede, često i lovačkim psima. Jede sve što i jelenska divljač te čak i neke otrovne biljke koje mu ne škode, a prava su mu poslastica cvjetovi bilja što ga je i dovelo na zao glas kao štetočinu.

muntjac

Taj puta sumrak se već bio spustio, vidljivost je bila prilično loša za pucanje i još me samo par minuta dijelilo od polaska kući. Odjednom sam čuo lavež i srneća divljač se počela povlačiti u hrastovu šumu, samo su fazani još glasno lepetali svojim krilima tražeći grane za konak. Iz daljine je lisica trčala prema meni i samo sam je čekao da mi dođe u povoljan položaj za hitac, međutim zaklonila se zastavši iza jednog većeg grma. Opet sam začuo lavež i baš sam se pitao otkud psi u lovištu i kako to da lisica ne reagira. Gledajući u kroz optiku u daljinu vidio sam siluetu male životinje u trku, pomislih to mora da je muntjac i u isto vrijeme ga ugledam, uzimam pretjecanje, okidam i više ga nisam vidio.

 

muntjac-tomo

Pričekao sam 2-3 minute, a onda sam otišao do mjesto gdje sam pucao. U šumi se već jedva vidjelo i mislio sam da sam promašio, kad sa strane primijetih u grmlju nešto bijelo, sagnem se, a ono iz kupine viri bijeli rep mog prvog muntjaca, pogođenog u vrat. Ubrzo je stigao i moj pratitelj, čestitao mi je, te izmjerio udaljenost do moje čeke, Rangefinder je pokazao 120m. Pokazalo se je da je moj 270 winchester bio izuzetno dobrim izborom zrna za odstrjel. Taj uspjeh smo kasnije  proslavili u Pubu, a tad sam i saznao da muntjaca, jelena koji laje, Englezi zovu Barking Deer ili „jelen koji laje".

Autor: Tomo Svetić

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

-

web oct CRO

fanzoj lovac info
ritosa lovac info
ma ra lovac infp

lovac kuhada reklama banner veliki2023