Lov i Lovni Turizam u Ličko-senjskoj županiji

Napisao  Petak, 10 Studeni 2006 00:51
Ocijeni
(1 glas)

licko-senjska-z-lovac

Ličko-senjska županija, na površini od 5.350 km2, zbog svoje osebujnosti s pravom zaslužuje epitet prirodoslovnog muzeja na otvorenom. Na malim udaljenostina izmjenjuju se površinski i podzemni krški oblici s bogatim biljnim svijetom (s više od 2.600 vrsta, od čega 78 endema) i rijetkim zaštićenim vrstama životinja (vuk, ris, tetrijeb gluhan, orao zmijar, sova ušara). Reljef je vrlo dinamičan i raznovrstan s tri posebne cjeline. 

Velebitski planinski niz pruža se 100 km kroz županiju, s visinom od 1757 metara. Drugu cjelinu čini zapadnolička zavala, smještena između Velebita, Kapele i Ličkog sredogorja. Otok Pag, u najčiščem dijelu jadranskog akvatorija, sa svojim ornitološkim rezervatima (Povljansko i Kolansko blato), čini zasebnu treću cjelinu. Nacionalni park Plitvička jezera zasebna su i nikad nedovršena priča. Kad sunce pozlati jezersku vodu, mameći ribe na čudesni ples, gorostasno drveće se poput kršnih ličkih mladića samodopadno ogleda u tom zrcalu. Zavijena u jesensku maglu, jezera čuvaju tajnu skrivenog zmaja, iz starih skandinavskih saga. Okovana ledom, okružena u bijele sniježne bunde obučenim stablima, najslikovitija je božićna priča. 

Najbogatija pastrvska voda na svijetu, rijeka Gacka je svojom ljepotom i bistrinom vode pravi ribički raj. Krenete li tokom rijeke Like, možete se izgubiti u dubinama kraških špilja, u kojima se skrije i ponovno pojavi ta, po duljini druga europska ponornica. U srcu "kršne Like" smjestio se Gospić, gospodrsko i administrativno središte županije. Naslonjen na bjelinu velebitskog krša, zagledan u plavetnilo mora, šiban orkanskim burama, stoji Senj, povijesni grad uskoka. Ponuda lovnog turiza u Ličko-senjskoj županiji vrlo je bogata i raznovsna, a njeni nosioci su lovačka društva i privatni lovozakupnici. Gorostasni mrki medvjed nastava planinska lovišta ("Sjeverni Velebit", "Crno jezero", "Brinje").

U lovnoj ponudi županije, u gotovo svim lovištima, najzastupljenija divljač je divlja svinja. Nepristupačni tereni i kvalitetna staništa omogućili su razvoj trofejnih primjeraka ove divljači (Trofej kljova divlje svinje iz lovišta "Perušić" sa 149,25 CIC točaka najjače su kljove Republike Hrvatske i četvrte na svjetskoj rang listi). Na južnoj strani Velebita uz more, u lovištima "Sveti Juraj" i "Jablanac", nudi se atraktivan lova na muflona, divokozu i jelena lopatara. Od sitne divljači, lovišta Ličko-senjske županije nude odstrel jarebice kamenjarke, šljuke, prepelice, fazana i zeca.

 

jelen_o1srna_obicnamuflon1.jpgdivlja_svinjafazan-gnjetlovi_Phasianus_snipe_lovacZEC_Lepus_europaeus_Pall 

 

Izvor: HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA

LOVIŠTA LIČKO - SENJSKA ŽUPANIJA


Pročitano 9344 puta Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58