Budžetni lov u Južnoafričkoj republici

Napisao/la  Četvrtak, 06 Ožujak 2014 00:02

blesboci i springbokOvdje ćemo ukratko predstaviti budžetni lov u Južnoafričkoj republici. JAR ima tisuće lovišta, mahom privatnih, što znači da je konkurencija velika a time i ponuda. Safari (na svahiliju znači putovanje) je pojam koji označava odlazak u Afriku (a ne Kazahstan ili Kanadu). Nekada se safari odnosio na lov na velike životinje (lava, slona ili nosoroga) ali danas je lovaca koji si mogu priuštiti lov divljači iz skupine "Big five" jako malo. Zato se danas taj naziv više koristi za obilazak prirode i lov svih životinja u staništu, dakle i na običnu divljač koja je zbilja brojna i raznolika....

sanitarni-redukcija

Ovdje ćemo ukratko predstaviti budžetni lov u Južnoafričkoj republici. JAR ima tisuće lovišta, mahom privatnih, što znači da je konkurencija velika a time i ponuda.

Safari (na svahiliju znači putovanje) je pojam koji označava odlazak u Afriku (a ne Kazahstan ili Kanadu). Nekada se safari odnosio na lov na velike životinje (lava, slona ili nosoroga) ali danas je lovaca koji si mogu priuštiti lov divljači iz skupine "Big five" jako malo. Zato se danas taj naziv više koristi za obilazak prirode i lov svih životinja u staništu, dakle i na običnu divljač koja je zbilja brojna i raznolika. Mnogo lovaca pohodi upravo te destinacije i takve lovove.

Generalno, lov na krupnu divljač uvijek nosi visoke troškove i sve više je onih koji svoju strast za stjecajem novih doživljaja moraju platiti. Ako hoćete imati u lovu finu odjeću, dobar terenac, lijepu pušku, jaku optiku... sve to košta. Sve u svemu ovdje vrijedi ona stara „kol'ko para tol'ko muzike“ pa stoga ne vidim ništa neobično što se mnogi odlučuju odmaknuti od udruge, zeca, fazana ili prepelice. Uostalom, nije svatko te sreće da kroz „bodove“ ostvari pravo ustrijela jelena od 200 točaka. Da li je netko spreman za solidnog jelena ili vepra u domaćim lovištima izdvojiti svotu novaca za koju može tjedan dana loviti u Africi ostaje na pojedincu i njegovoj volji.

Pravilnim gospodarenjem izdvajaju se bogata lovišta s mnogim vrstama a velika količina  divljači obara cijenu na tržištu i tu je dobra prilika da snalažljivi sebi omoguće i realiziraju takav lov. U Južnoj Africi žive vrste koje se broje u milijunima a ponuđene su za iznimno prihvatljive cijene. Kapitalna impala ili blesbok, springbok, divlje svinje su vrste koje u visokoj trofeji koštaju neusporedivo manje nego srnjak u paušalu u Europi a da ne govorimo o reduktivnom lovu koji prepolovi cijenu.


obala pongoleWarthog pripada jednoj od pet vrsta divljih svinja koje žive na crnom kontinentu i zanimljiv su trofej i san svakom Afričkom lovcu. Težine odraslog warthoga je i do 90 kg, ovisi o terenu na kojem živi, količini kiše koja i količini energije koju svinja troši za pronalazak hrane (trava, korjenje – u Africi nema ni kukuruza ni žira). Ali zato ima impresivnih trofeja kljova - brusači warthoga su enormno veliki! Lov warthoga se prakticira piršem i čekom na obali ogromnog jezera Pongola gdje deseci tisuća izlaze na kaljužanje i prebiranje svježe trave.

springbokSpringbok spada u vrstu gazela, voli suha polupustinjska staništa i savane koje nalazimo u južnim djelovima Afrike a najbolja staništa su oko pustinje Kalahari i enklavama Južnoafričke republike. Springboki stvaraju najveća krda na svijetu. Nekada su krda brojila i po 250 000 primjeraka a za zaustavljanje masovnih migracija podizane su dugačke ograde. Danas se ovu gazelu može naći u slobodnoj prirodi. Ženke također nose rogove ali dosta tanje. Težina iznosi oko 40 kg, a dužina roga i do 40 cm.

blesboci i springbokBlesbok je endemska antilopa tipična za južnu Afriku. Ima karakteristično bijelo lice i čelo. Mužjaci i ženke su vrlo slični. Njihova masa može biti do 85 kg. Obilježje blesboka  je čokoladno smeđa boja. Noge su smeđe s bijelim flekama u gornjem dijelu prednjih nogu. Oba spola nose rogove, izrazito prstenaste gotovo do vrha. Ženski rogovi su nešto tanji i tamniji. Duljina rogova je oko 42 cm. Ženka je niža i težine oko 60 kg. Ogromnim krdima od više stotina tisuća jedinki zaposjedaju otvorena područja i pašnjake, a na cijelo krdo motri dominantan mužjak koji je predmet našeg interesa. Rogovi u obliku lire savijaju se unatrag, a zatim okrenu prema van, vrhovi usmjereni prema gore i malo prema naprijed.  Rogovi odraslih ovnova su deblji pri dnu i svjetlije boje od onih u ženki. Prsteni impresioniraju.

impalaImpale najviše je ima u Keniji, Tanzaniji, sjevernoj Namibiji, sjeveroistočnoj JAR... U Africi danas živi oko 2 milijuna jedinki  i ne smatra se ugroženom. To je srednje velika antilopa visine do 95 cm i težine oko 70 kg za mužjaka odnosno oko 40 kg za ženku. Za razliku od mužjaka kojeg krase predivni prstenasti rogovi u obliku lire, ženke ih nemaju. Izražajne crvenkasto smeđe boje na gornjem dijelu leđa a donji dio tijela svjetliji. Visoke noge omogućuju iznimnu brzinu čak i na dužim stazama (do 90 km/h) a skokovi udalj i do 9 metara kojima preskače visoke prepreke i time umakne gepardu kao najvećem neprijatelju. Obilježje ove životinje je njezina prekrasna trofeja oko 50-55 cm radi koje je postala vrlo tražena kod lovaca. Nezaobilazna je u tzv. „plains game“ lovovima - zbog prihvatljive cijene.

obini redbokObični reedbok je zanimljiva životinja karakteristično povijenih rogova prema naprijed. Tjelesne težine je oko 70 kg a ženke oko 50 kg, visine do 90 cm. Stanište mu je otvoreno područje, blage uzvisine, doline, visoka trava i trska (nerijetko uz jezera i naplavljena područja). Žive u parovima i rijetko se udružuje u krda. Teritorijalan je i vjeran području kojeg poznaje, slično kao srnjak. Danju provode vrijeme izležavajući se u travi tako da ga je nemoguće zapaziti ali pred noć postaju aktivni, kreću u potragu za hranom i tad se love. Crni, naprijed povijeni rogovi od 30 do 40 cm su trofej koji krasi ovu životinju. Puca se na velike daljine, treba biti spreman uputiti hitac iz auta jer ste u prednosti time što ste na visokom i bolje vidite metu. Obični pirš donosi dobre rezultate.

planinski redbokPlaninski reedbok, kao što i sama riječ kaže, obitava u brdskim i planinskim područjima Južne Afrike. Graciozna, sivo smeđe srednje duge dlake. Težine je oko 35 kg, visine 75 cm, i samim tim manji od običnog redboka. Trofeja je manja jer su rogovi kraći do nekih 15 – 20 cm, također povijeni unaprijed ali nešto izraženijih prstenova. Lovi se slično našoj divokozi – promatranjem planinskih visova na kojima manja krda (4 do 8 osam jedinki) u paši provode dan. Krdom dominira jak mužjak koji je zanimljiv i moguće ga je naći gdje je jučer osmotren. Preduvjet za lov je kondicija za penjanje, šuljanje i pucanje na veće daljine. Mada se prakticira izlazak vozilom na vrh i pirš u niže krajeve daje rezultate gotovo 100 %.

Uz ove tipično Južno Afričke vrste također se uspješno lovi stenbok i duiker, antilope nešto manje od našeg srnjaka. Bushpig je također vrsta divlje svinje, u mnogočemu podsjeća na europske svinje i lovi se sa čeke. Nyala, Serval, Caracal, Waterbok, Kudu, Eland, Hartebest su također vrste tamo prisutne ali nisu predmet ovog članka. Oriksa u JAR gotovo nema, pogubna je krpelj koja ga napada do smrti.bushpig

Tekst i fotografije: Đivo Ćurlica, udruga Safari lovaca Hrvatske
Zadnja izmjena Četvrtak, 06 Ožujak 2014 00:54