Culling u Africi

Napisao/la  Srijeda, 04 Prosinac 2013 00:56

prastari-oriks skratio rogove na oko 60 cmCulling (ili redukcijski) lov u Africi postaje jako zanimljiv domaćim lovcima. Pod cullingom misli se na redukciju prekobrojne divljači u lovištu, a važno je napomenuti da to nije škartna divljač. Lovcima na trofeje redukcijski lov je dobra prilika da se dokopaju relativno dobrih ili (uz malo sreće) i odličnih trofeja za skromnu svotu. Odstrjel oriksa je umjesto 500  eura košta 100 do 150, gnuovi su do 250 eura a elandi 300 do 350. Upravo radi cijene i kvalitete trofeja nerijetko lovci svom popisu pridodaju i nekoliko redukcijskih lovova koji se obavljaju nakon trofejnog lova. Redukcijski lov može biti i jeftiniji ali u tom slučaju se ne dobiva trofej.


Culling (ili redukcijski) lov u Africi postaje jako zanimljiv domaćim lovcima.
Pod cullingom misli se na redukciju prekobrojne divljači u lovištu, a važno je napomenuti da to nije škartna divljač. U bogatim lovištima, kojima se pravilno gospodari, redovito se pojavljuje višak divljači koju je potrebno svesti na racionalnu brojku u skladu s LGO. Poznato je da se vrši redukcija među jelenskom divljači nakon završetka trofejnog lova i brojanja divljači.

U Africi je popularnost redukcijskog lova u porastu, te ga se često mora rezervirati. Prilikom određivanja kvote za redukcijski lov važna stavka je brojnost i stanje populacije, omjer spolova te vremenske prilike tj. količina kiše. O količini kiše ovisi biljni pokrivač – skromne oborine daju malo lisnatog izbojka kojega životinje pobrste do novih kiša pa je onda moguća njihova migracija. Ako je pak previše divljači vegetacije nestane prije nego što nova naraste. Stoga su mnogi zakupnici i vlasnici lovišta prisiljeni kupovati sijeno po visokim cijenama i onda ga unositi u lovište kako bi se brojnost divljači održala.

Logično se nameće zaključak da će kod redukcije biti obuhvaćena populacija starijih grla, prvenstveno ženki i odbačenih mužjaka, te životinje oštećenih ili polomljenih trofeja čime se brojnost matičnog fonda smanjuje za 30% što je u većini slučajeva dovoljno. Također se kod osmatranja utvrđuju ženke koje ne vode mlado iz dobnog razloga. Postoji mogućnost i da se dogodi redukcijski odstrjel kapitalnog grla, jakog trofeja divljači, u slučaju da je životinja ranjena, bolesna ili unesrećena (npr. slomljene noge).

Lovcima na trofeje redukcijski lov je dobra prilika da se dokopaju relativno dobrih ili (uz malo sreće) i odličnih trofeja za skromnu svotu. Odstrjel oriksa je umjesto 500  eura košta 100 do 150, gnuovi su do 250 eura a elandi 300 do 350. Upravo radi cijene i kvalitete trofeja nerijetko lovci svom popisu pridodaju i nekoliko redukcijskih lovova koji se obavljaju nakon trofejnog lova. Redukcijski lov može biti i jeftiniji ali u tom slučaju se ne dobiva trofej i gađa se isključivo u glavu.

Redukcijski lov je obično oko 70% jeftiniji od trofejnog uz neznatnu razliku kvalitete trofeja. Međutim, u redukcijskom lovu obično se ne bira i lovci bi se trebali pridržavati toga. Važno je i napomenuti da pronicljivi outfitteri i agencije nude redukcijski lov ali mahom ženki koje ne nose rogove (kudu, impala, duiker, steenbok) pa stoga lovci ostaju uskraćeni za trofej! Zato ukoliko se ide u redukcijski lov treba birati lovišta s elandima, gnuovima, oriksima i slično. Uputno je voditi brigu o mesu divljači od koje vlasnik ima koristi te stoga gađati životinje nisko u glavu, u vrat (prvi vratni kralježak) ili iza plećke ako se radi o manjim vrstama životinja.

U nastavku možete pogledati galeriju trofeja koji su odstrijeljeni zbog bolesti, starosti, oštećenja rogova ili jalovosti:

Udruga safari lovaca Hrvatska
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 21:13