Najagresivnije pasmine pasa - malo iznenađenje

Napisao/la  Utorak, 19 Studeni 2013 07:30
Ocijeni
(2 glasova)

daschund-lovU časopisu Applied Animal Behavior Science (Primijenjena znanost o životinjskom ponašanju) objavljeno je istraživanje Sveučilišta iz Pennsylvanije čiji su znanstvenici proučili više od 6000 vlasnika pasa i 33 pasmine pasa.

Prema istraživanju i statističkoj analizi podataka najagresivnija pasmina je - mali jazavčar (dachshund)! Druga najagresivnija pasmina prema studiji je još manja čivava,a treći Jack Russell terijer. 

Većini ljudi, kada pomisle na agresivne pse, na pamet padnu razni bull terijeri, pit bullovi, rotvajleri, dobermani, njemački ovčari i slične pasmine pasa koje su etiketirane od strane društva kao vrlo agresivne. Tu ne pomažu ni bombastični naslovi u medijima i flimovi koji od navedenih pasmina čine krvoloke. K tome, ugrizi velikih pasmina pasa obično se češće prijavljuju jer sanacija tih ugriza može zahtijevati medicinsku pomoć - što nipošto ne znači da grizu samo velike pasmine.

dachshund-hunting-dogU časopisu Applied Animal Behavior Science (Primijenjena znanost o životinjskom ponašanju) objavljeno je istraživanje Sveučilišta iz Pennsylvanije čiji su znanstvenici proučili više od 6000 vlasnika pasa i 33 pasmine pasa. 

Prema istraživanju i statističkoj analizi podataka najagresivnija pasmina je mali jazavčar (dachshund) - jedan od pet tih mali jazavčara napalo je ili pokušalo napasti nepoznatu osobu i/li drugog psa a jedan od dvanaest se obrecnuo na svog vlasnika!
Druga najagresivnija pasmina prema studiji je još manja čivava, a treća Jack Russell terijer. Primijećeno je i da razine agresivnosti u ovih pasa rastu jer se napadi i ugrizi događaju sve češće.

Pitbullovi i rotvajleri se nalaze na sredini ljestvice što znači da napadaju prosječno često, a najmanje agresivne pasmine prema studiji su baseti, zlatni retriveri, labradori, sibirski haskiji i engleski hrt (greyhound).

Lovac.info, prema Index.hr
Pročitano 17209 puta Zadnja izmjena Četvrtak, 21 Studeni 2013 15:40