Oprema za lov lukom

Napisao  Petak, 09 Ožujak 2007 03:03

Lov lukom zahtjeva puno više opreme nego klasičan lov iz razloga šta se lovac lukom nalazi u neposrednoj blizini divljači. Kao šta znamo, životinje imaju kud i kamo razvijenija osjetila od čovjeka i to nas čini manje ravnopravnim u toj situaciji.

Zato je i oprema dovedena do savršenstva.Krenimo od odjeće....

Kao šta sam i obećao, sada nešto i o opremi za lov lukom.

Lov lukom zahtjeva puno više opreme nego klasičan lov iz razloga šta se lovac lukom nalazi u neposrednoj blizini divljači. Kao šta znamo, životinje imaju kud i kamo razvijenija osjetila od čovjeka i to nas čini manje ravnopravnim u toj situaciji. Zato je i oprema dovedena do savršenstva. Krenimo od odjeće. Danas se isključivo koristi kamuflažna odjeća koja imitira uzorke različitih šuma, već po mjestu gdje lovimo. Tu je i tkz 3D odjeća koja još pojačava taj dojam.

 advantage-1  advantage-2
 advantage-3  advantage-4

Lice, glava i ruke, obavezno su potpuno prekriveni. Razlozi potpune prekrivenosti nisu samo vizualni već i drugi. Radi se o mirisu.

Čovjekov miris na 20m udaljenosti alarmira životinju koja reagira kao opečena. Danas se proizvodi i oprema sa platnom koje sadrži aktivni ugljen koji je poznat po svojoj neutralizaciji kemikalija i mirisa.

 

advantage-7

 lov-lokom-kamuflaza

Tu su još i čizme koje bi trebale imati gumeni doljnji dio stopala, a iznad oko gležnja, neki od današnjih materjala koji “dišu”. Razlog tome je šta koža ostavlja miris u travi za razliku od gume, pa je staza  kojom prolazimo manje “zagađena” stranim mirisom. Dakle miris i slika su medu najvažnijim stvarima u lovu lukom.

 

cizma-lov-1 cizma-lov-2

Drugi dio opreme je sam luk i strelice. Krenimo sa lukom. Današnji lukovi za lov uglavnom su tkz “složeni lukovi” Oni su prisutni u 93% slučajeva. Nova tehnologija 3D izrade  tjela iz bloka aluminija, te karbonski krakovi kao i preciznost izrade čine današnje lukove nevjerovatno jakim, izdržljivim i preciznim oružjem. Preciznost se mjeri krugom od 10tak cm na 30 metara udaljenosti. Danas lovački luk postiže brzine strela preko 300 km/sat ili oko 100m/s. Sa takvom opremom moguć je i lov slonova kao i cape buffala u Africi. Lukovi imaju uz tetivu i kablove koji sinhroniziraju krajnje ekscentre koji su pokretačka snaga luka. Opremljeni su i gomilom gumenih absorbera kako bi ispucaj bio šta tiši, te da divljač ne pobjegne daleko nakon pogotka usljed glasnoće ispucaja.

 

Tu su još i ciljnik koji ima tri do pet podesivih pinova koji se upucaju obicno na 20, 30 i 40 metara. Kod luka je specifično da smo mi sami dio luka. Naime naše oko je u stvari zadnji nišan. Imao jos i nosač za strijelu “rest” koji može biti padajući ili u novije vrijeme kao keks napravljen od sintetičkih dlaka koji drže strijelu u bilo kojem položaju luka. Taj zadnji se pokazao kao najpraktičniji zadnjih godina.

  luk-trykonimage019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Došli smo i do strijele. Nekada su one bile od izdrživog aluminija, ali danas skoro isključivo od karbona. Radi se o 5 ili više slojeva karbona posebno posloženih sa ultrazvučno obrađenom površinom radi cvrstoće i finoće. Takvu strijelu možete bez problema ispucati u betonski zid sa nikakvim ili malim oštećenjima. Težina im se kreće oko 25 grama. Na kraju strijele su po tri pera ili plastična krilca. Danas se proizvode krilca koja okreću strijelu i do 1400 okretaja u minuti. To daje dodatnu stabilnost i penetraciju strijeli.

  image023.jpg

Vrh lovačke strijele je danas opremljen vrhom koji ima dva,tri ili četiri noža koji su kirurške oštrine. Imamo i mehaničke vrhove koji se otvaraju pri ulazu u kožu i samim tim imaju drugačiju penetraciju i let. Mehanički vrhovi uglavnom se koriste za lakše životinje dok dvosječni za teške i tebelokožne životinje. Materjali vrhova odlaze u sveru SFa. Koriste se materjali koji se utvdnjavaju na -160 C te im se dodaju legure koje im daju dodatnu čvrstoću i oštrinu. Sve to govori o preciznosti i savršenosti izrade djelova za lov lukom. Drugi put više o tehnikama lova lukom.

lov-lukom-strijela

 

Autor: Jurica Manestar 03/07

 

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 21 Travanj 2014 01:55
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023