Hrvatska udruga za promociju lova lukom u fazi osnivanja

Napisao  Utorak, 16 Siječanj 2007 21:47

EBA-Europska Asocijacija za lov lukom direktno surađuje sa nacionalnim organizacijama za lov lukom u Europi, za sada ih ima oko 15-tak, a uskoro im se pridružuje i 16-ta, Hrvatska. U Hrvatskoj se okupio veći broj zainteresiranih osoba, a i neke osobe sa većim iskustvom u lovu lukom, tako da je u  fazi osnivanja Hrvatska udruga za promociju lova lukom koja dobiva sve veću potporu stručnih krugova. ...

EBA-Europska Asocijacija za lov lukom direktno surađuje sa nacionalnim organizacijama za lov lukom u Europi. Za sada ih ima oko 15tak, a uskoro im se pridružuje i 16ta, Hrvatska. Okupili smo veći broj osoba koje su zainteresirane i neke osobe sa većim iskustvom u lovu lukom. U fazi smo osnivanja Hrvatske udruge za promociju lova lukom koja dobiva sve veću potporu stručnih krugova. Udruga će predstavljati sve lovce lukom u Hrvatskoj pri Europskoj Asocijaciji lovaca lukom. EBA promovira prednosti ovog cijenjenog i starog načina lova. Organizacija usko surađuje sa Grupom za lov lukom pri CICu ( Internacionalno vijeće za lov i očuvanje divljih životinja) i smatra se krovnom organizacijom svih nacionalnih organizacija lovaca lukom te je  članica  WOBA ( Svjetska organizacija lovaca lukom).

 

Ciljevi EBAe i CICa su:

  • Promocija i širenje prihvatljivosti lova lukom u Europi
  • informiranje vlada, agencija i nevladinih organizacija o prednostima lova lukom
  • stvaranje Europskih standarda u teoretskom i praktičnom obučavanju lovaca lukom
  • organiziranje edukacije za  lovce i instruktore u formi lovačkih predavanja i ispita po programima IBEPa ( međunarodnog edukacijsko programa za lovce lukom)
  • sakupljanje i obrada znanstvenih podataka o lovu lukom kao i utjecaj takvog lova na fond i upravljanje divljim životinjama.

strijela

Lov lukom je dozvoljen u većini Europskih zemalja kao i u SAD-u, Australiji; Novom Zelandu i Africi. U Europi prednjače Francuska sa 12.000 lovaca lukom, a tu su još i Danska, Finska, Italija, Španjolska, Portugal, Rumunjska, Mađarska, Turska, Slovenija  itd.

Najveću tradiciju imaju SAD gdje broj lovaca lukom po najnovijim podacima doseže čak do 5 miliona. U nekim Afričkim državama čak je dozvoljen lov lukom na životinje iz reda nosoroga, slona, lava, žirafe, krokodila te Afričkog goveda. Današnji moderni lukovi dosegli su takve brzine i energije koje strelici sa vrhom punom vrlo oštrih noževa dopuštaju kompletnu penetraciju i u životinje tvrde i debele kože.

Mnogi lovci Europskih zemalja danas putuju u lov na Istok ili u Afriku te SAD. Podaci  govore da lovac lukom "pokriva" samo 0.5 ha, dok puškom 12.5 ha. U svemu tome naša udruga vidi šansu kao alternativu lova puškom. Službeni podaci govore da je prosječna udaljenost na kojoj love lovci lukom oko 20 m. Na otvorenim terenima humana razdaljina se smatra do 60m . Preciznost pogotka modernim lovačkim lukovima sa nišanima je u okviru od 25 cm, što predstavlja vitalni dio svake životinje.

 

To je ujedno i jedino mjesto koje lovac lukom i gađa. Nesvijest i pad životinje događaju se u sljedećih 5 do 30 sekundi uslijed velikog krvarenja u vitalnim organima prsnog koša. Američki forenzičari su za znanstvene potrebe dokazali da pri takvom odstrelu divljač osjeća bol nešto malo veću nego kada se čovjek poreže prilikom brijanja, a sama smrt je bez mučenja jer divljač pada u nesvijest prije prestanka rada srca i mozga. Drugim riječima, divljač zaspi. Lovac lukom često dočekuje divljač na mobilnim dvodijelnim aluminijskim čekama koje nosi u šumu na leđima. Uz pomoć takve samopenjajuće čeke može se popeti na bilo koje stablo u roku od 1-3 min i adekvatno zamaskiran i lišen svih ljudskih mirisa, čekati divljač u dometu 20-30 metara. Takav način lova u Americi broji 4 do 6 puta manje divljači u odstrelu od lova puškom, što se pokazalo odlučujuće za očuvanje životinjskog fonda .

Pozivamo zainteresirane za promociju lova lukom u Hrvatskoj da nam se pridruže i jave ( Jurica Manestar 091 6105773 ) pa da zajedno radimo na istom cilju, a to je promocija i ostale aktivnosti vezane za lov lukom u Hrvatskoj.

Drugi puta više o tehnici i opremi za lov lukom.

Autor: Jurica Manestar 15.01.2007

 

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 21 Travanj 2014 02:05
Čitajte još u ovoj rubrici: « Oprema za lov lukom
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023