Čuvaj se darova kad ih partneri nose!

Napisao/la  Utorak, 29 Srpanj 2014 00:05

Tumačenjem i primjenom odredbi raznih Zakona i Pravilnika može se zaključiti da predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava koja su u većinskom državnom vlasništvu ne smiju primati darove. To bez obzira na njihovu vrijednost ili usluge dane bez naknade ukoliko se predsjednik ili član uprave trgovačkog društva dovodi u zavisnost, odnosno ukoliko se kod njega stvara obveza prema darovatelju.

Donosimo vam tekst Mladana Vidovića, vrsnog poznavatelja lovnog prava, o sukobu interesa dužnosnicka ili članova uprava državnih poduzeća.

Tumačenjem i primjenom odredbi Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine 90/11, 83/13, 143/13), Uredbe o nadzoru nad provedbom Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine 10/12), Pravilnika o popisu obveznika primjene Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine 19/12), Akcijskog plana o suzbijanju korupcije, Zakona o uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Narodne novine 76/09, 116/10, 145/10, 57/11,136/123, 148/13), a poglavito odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa (Narodne novine 26/11, 12/12), može se jedino zaključiti da predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava koja su u većinskom državnom vlasništvu ne smiju, sukladno članku 7., a u svezi s člankom 11. citiranog Zakona, primati darove.

To bez obzira na njihovu vrijednost ili usluge dane bez naknade ukoliko se predsjednik ili član uprave trgovačkog društva dovodi u zavisnost, odnosno ukoliko se kod njega stvara obveza prema darovatelju. Predsjednik uprave ili članovi uprave trgovačkog društva u vlasništvu Republike Hrvatske moraju, u dvojbi je li neko ponašanje u skladu s načelima javnih dužnosti, zatražiti mišljenje povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Sama činjenica da se dar prima nakon što je završen postupak javne nabave ne otklanja odgovornost predsjednika ili članova uprave trgovačkog društva u vlasništvu Republike Hrvatske. Štoviše, u smislu članka 19. Zakona o spriječavanju sukoba interesa, predsjednici uprava i članovi uprava (cl. 3. točka 41. cit. Zakona) kojima je ponuđen dar suprotno citiranom Zakonu dužni su o tome obavijestiti nadležna državna tijela prema odredbama naprijed citiranih zakona. 

Činjenica daje dar manji od 500 kuna u naravi ne utječe na izricanje sankcija od strane povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Povjerenstvo može nakon provedenog postupka izreći i sljedeće sankcije:

  1. opomenu,
  2. obustavu isplate dijela neto mjesečne plaće,
  3. javno objavljivanje odluke povjerenstva.

Navedeni propisi ne dopuštaju mogućnost da se nakon uspješno obavljenog posla u postupku javne nabave dužnosnici "časte" ili "daruju" lovom (odstrjelom divljači) bez obzira ako je i cijena odstrijeljene divljači manja od 500 kuna po jednom lovcu.

Čašćenje predsjednika uprave i članova uprave trgovačkog društva u vlasništvu države prilikom odstrela divljači ručkom, večerom ili plaćanjem smještaja također nije dopustivo, pa se na taj način i u tim i takvim slučajevima ne mogu primijeniti lovački običaji kao što je to slučaj kada se časte dužnosnici trgovačkog društva koje je u privatnom vlasništvu.

Naime, ovdje je sukob javnog i privatnog interesa, i to se zakonom najstrože zabranjuje. Ukoliko se, pak, riječ o većim iznosima, moguće je da se ostvare bića i elementi kaznenog djela.

Mladan VIDOVIĆ, mag.iur.

objavljeno i u: Dobra kob, lipanj 2014, broj 153

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Novo objavljeno