Lovačko društvo - udruga 'Jelen' Skrad - Ravna Gora

Napisao  Srijeda, 29 Studeni 2006 22:36

Lovačko društvo - udruga Jelen Skrad - Ravna Gora djeluje u Primorsko - goranskoj županiji.  Na području općine Delnice.

Zakupnik je državnih lovišta:

  • Broj VI/5 - Rudač
  • Broj  Višnjevica

Lovište "Rudač" u površini od 4.035 hektara i lovište  "Višnjevica" s površinom od 3.688 hektara.

Posjetite našu web stranicu i saznajte više o nama!

 

1946. godine osnovana su lovačka društva "Jelen" Skrad i "Tetrijeb" Ravna Gora. Osnivači društva u Ravnoj Gori bili su: Mihajlo Skok, Josip Vančina, Ferdo Acinger, Ivan Podobnik, Anton Liker, Vinko Herljević, Rudi Svetličić, Viktor Ivančić, Anton Kenda i Alojz Ivančić. Oba društva u osnivanju brojila su svako po deset članova i gospodarila s po jednim lovištem koja su pokrivala teritorij bivšeg Narodnog odbora općine Skrad i katastarske općine Ravna Gora, Stara Sušica i Stari Laz.

Društva su djelovala samostalno i gospodarila lovištima do 1950. godine kada je prvom reorganizacijom i formiranjem jednog lovišta došlo do ujedinjenja u jedno društvo "Jelen" Skrad - Ravna Gora.

Na području općine Delnice 1968. godine na površinama kojima je gospodarilo LD "Jelen" osnovano je jedno lovište pod nazivom "Rudač" u površini od 4.035 hektara kojim i danas društvo gospodari zajedno s lovištem "Višnjevica" s površinom od 3.688 hektara.
Danas se o lovištu "Rudač", koji se nalazi sjeverno od Ravne Gore, brinu članovi društva iz sekcije Skrad, a ravnogorski lovci vode brigu o lovištu "Višnjevica".

Lovačko društvo "Jelen" Skrad - Ravna Gora danas ukupno broji 75 članova, od toga je u sekciji Ravna Gora 36 članova i tri lovačka pripravnika.

Ravnogorski lovci tijekom cijele godine marljivo rade, svaki slobodan trenutak provode u šumi i to ne samo zbog lova, već prvenstveno zbog očuvanja lovišta i unapređenja lovno-turističkog tržišta. Planovi i nastojanja Lovačkog društva "Jelen" usmjerena su na unapređenje lovne privrede i na stvaranje što povoljnijih uvjeta za opstanak životinjskih vrsta koje obitavaju na ovom području što znači da su lovci u prvom redu uzgajivači divljači i čuvari prirode, a tijekom godine prema planu vrše samo uzgojni odstrel prema strogim pravilima dozvoljenog lova na određenu vrstu divljači.


Kada u oštrim zimama snježni prekrivač doseže visinu i preko jednog metra lovci imaju pune ruke posla oko zimske prehrane i uopće brige oko opstanka divljači. Hranjenje se djelomično nastavlja i tijekom ljeta čime se divljač zadržava u šumi kako zbog nedostatka hrane ne bi dolazila blizu naselja.

 

Predsjednik: Miroslav Gašparac
Lovnik u lovištu "Višnjevica" - Darko Herljević

Tajnik: Romeo Mance

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

-

SO hunting tM

so hunting 1 2023 mala

fanzoj lovac info
ritosa lovac info
ma ra lovac infp

lovac kuhada reklama banner veliki2023