IN MEMORIAM MARKO MOVRIĆ

Napisao/la  Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 10:52

Neka te lička kapa krasi i u nebesima

Na groblju u Velikoj Gorici, 23. veljače, ukopan je Marko Movrić. Uz katolički obred, ispraćen je uz ličke kape i ličku tamburicu. Naravno, na poslednji ispraćaj svom lovcu došli su i članovi Lovačkog društva "Kapela" Jezerane. Kako i ne bi, kada je Marko Movrić umro u svojoj osamdeset i trećoj godini života, a lovački ispit položio prije pola stoljeća. Skoro do zadnjih dana života odlazio je na lovačke skupove.


Davne 1941. godine u Stajnici, općina Brinje, rođen je Marko Movrić. Na svojoj ličkoj djedovini, nedaleko od kapele Svete Marije Magdalene, zaštitnice Stajnice, odrastao je i proveo mladost. U mladosti je svirao "prim" u tamburaškom orkestru. Volio je tamburicu, pa su mu na poslednjem ispraćaju zasvirali i zapjevali ličke pjesme članovi KUD "Sinac" iz Sinca. S ličkim kapama i pjesmom, uz tihu tamburicu.


Prije pola stoljeća, 27. siječnja 1974. Marko Movrić je u Brinju položio lovački ispit. Nekoliko godina kasnije postao je aktivni član LD "Kapela" Jezerane i ostao do svoje smrti. Kako i ne bi kada mu je dvorište u lovištu. Kapelici Svete Magdalene i svojoj djedovini često je se vraćao i nakon preseljenja u Veliku Goricu. Lovačko društvo je mu bila veza sa svojom Likom. Iako zbog zdravlja, u zadnje vrijeme nije odlazio u lov, nije propuštao doći na svaki lovački skup u Jezeranama.


Običan čovjek, običan lovac, nije poznat po velikim riječima, nego po svojim životnim djelima. Supruga Anica, kćeri Renata i Anita ostavile su divno sjećanje na svog supruga i oca. Neka ga lička kapa i tamburica koju je volio krase i u nebesima. Ponosno hodaj lovačkim stazama na nebeskim visinama. Pozdravljaju te tvoji lovci "Kepele" Jezerane.

Boris ĆAVAR

MARKO MOVRIC22 PISCETAK2

Velika Kapela listopad 2022. Otvaranje lova Marko Movric desno zadnji snimio Boris ĆAVAR