ZANIMLJIV PRIJEDLOG LOVACA "ŠLJUKE " IZ JAMNIČKE VELIKE

Napisao/la  Četvrtak, 17 Studeni 2022 09:22

Lovci LU „Šljuka" Jamnička Velika obično u studenom pozivaju u goste svoje prijatelje iz drugih društava. Tradicionalno je to okupljanje lovaca iz okolice Pisarovine, ali i dalje.

Okupiti sve "Šljuke" u Hrvatskoj

Lovci LU „Šljuka" Jamnička Velika obično u studenom pozivaju u goste svoje prijatelje iz drugih društava. Tradicionalno je to okupljanje lovaca iz okolice Pisarovine, ali i dalje. Jamnička "Šljuka" već petnaest godina ima bratsko drušvo "Košutnjak" iz Novog Vinodolskog. Naravno da su lovci iz vinodolske doline došli u goste na Jamničke brege. Lovili su fazane po šumovitim bregima, a ulovili veliko druženje.

"Evo uskoro će petnaest godina kako smo se pobratimili sa lovcima iz Novog Vinodolskog, a za pet godina kada bude dva desetljeća od potpisivanja povelje o bratimljenju obnoviti budemo povelju. Nadam se da ostanemo prijatelji još dosta desetljeća, kazao je Zlatko Križanić, prvi čovjek "Šljuke" iz Jamničke Velike.

20221112 100439 resized

Saznajemo kako je u Jamničkoj Velikoj maleno društvo ali s vrijednim lovcima. Dosta je vidjeti lovačku kuću na Kozjem Bregu i lovište oko nje. Njihovi pobratimi iz Novog Vinodolskog koje vodi Miroslav Brakuza imaju stotinu i osam članova, U vinodolskoj dolini mogu u lov na jelene, srnjake i divlje veprove. Rado jedni druge ugošćuju.

"Oviim pozivamo sva društva u Hrvatskoj koje nose naziv "Šljuka" da se okupimo i surađujemo, a možda i međusobno bude bratimljenja. Želimo međusobnu suradnju svih hrvatskih "Šljuka", kazuje Zlatko Križanić.

Po Križaniću oni će rado ugostiti na prvom skupu predtsavnike svih "Šljuka". Nema ih puno, a najviše u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Bude to prvo druženje društava koje nose naziv plemenite ptice. Gosti lovaca u Jamničkoj Velikoj ne moraju brinuti, ondje "po domači" znaju ugostiti sve prijatelje ma odakle bili.,. živi i veseli...

Boris ĆAVAR