Međunarodni simpozij „Love li žene drugačije“

Napisao  Srijeda, 25 Svibanj 2022 10:51

Međunarodni simpozij „Love li žene drugačije?“ u organizaciji Ženskog lovačkog društva iz Štajerske održao se od 6. - 7. svibnja 2022. u prekrasnom ambijentu dvorca Seggau u blizini Graza.

 

U petak 6. 5. 2022., u 17.00 sati, otvoren je simpozij pozdravnim riječima mag. Marion Kranabiti Sarkleti te pozdravom i predstavljanjem štajerskih lovkinja. Nastavak druženja bio je uz večeru s tipičnim štajerskim specijalitetima te organiziranim vođenjem kroz vinske podrume dvorca Seggau.

dama dama udruga lovkinja06

Uvodnim riječima u subotu istaknuto je kako je lovstvo ukorijenjeno u tradiciji te se zadržalo u različitim oblicima tijekom tisućljetnog razvoja društva i čovjeka. Žene su već u ranim fazama razvoja društva bile aktivne u lovu. Usprkos tome što je u 21. stoljeću lovstvo još uvijek povezano s muškim spolom, lovkinje iz Štajerske postavile su pitanje „Love li žene drugačije?“ i što nas u lovu razlikuje od naših muških kolega. Na ta pitanja pokušale su dati odgovor lovkinje iz Švicarske i Austrije.

Nakon uvodnih riječi simpozij je otvoren izlaganjem gospođe direktorice regionalne osnovne škole - Sabine Gürtel na temu približavanja lovstva kao gospodarske grane osnovnoškolskom uzrastu na jedan pedagoški način, prihvatljiv i razumljiv djeci.

Uz lovstvo djeca se upoznaju s načinom gospodarenja spojivim s održivim razvojem, njeguju vezu s prirodom i očuvanjem prirode, važnošću bioraznolikosti te zaštitom ugroženih vrsta. Djeca na ovakav način dobivaju cjelovitu sliku o lovstvu i razbijaju se uvriježeni stereotipi u kojima „lovci samo ubijaju životinje“.

Djeca sudjeluju u praktičnoj terenskoj nastavi u šumi, sudjeluju u postavljanju košnica, školovanju pasa vodiča i sličnim aktivnostima. Tako je Dr. Conny Thiel-Egenter, inače po zanimanju biolog, predstavila svoje proizvode od kože i životinjskih ostataka (Firma Cervo volante) te pokazala u koje se sve svrhe mogu koristiti svi ostaci odstrijeljenih životinja - proizvodi od kože, jelenjih rogova, izrada ljekovitih pripravaka od jelenje masti, ali na jedan prirodan i održiv način.

dama dama udruga lovkinja05

Osobito zanimljivo bilo je izlaganje gospođe Primina Caminada iz Graubündena u Švicarskoj koja je lovkinja ali se bavi zaštitom divljih životinja te se osvrnula na probleme s kojima se suočavaju vlasnici seoskih gospodarstava vezano za štetu počinjenu zbog napada vukova. Gospođa Caminada bavi se lociranjem čopora vukova i obilježavanjem - čipiranjem vukova s čime se omogućuje bolje kontroliranje opasnosti, te je napomenula kako se na taj način i vukovi mogu naučiti da se drže dalje od životinja na seoskim imanjima.

Skupu se obratila i europarlamentarka, gospođa Simone Schmidtbauer, koja na EU razini u okviru različitih klubova zastupnika pokušava senzibilizirati javnost u nalaženju rješenja za probleme nastale kroz napade vukova na seoskim imanjima.

Ova zanimljiva izlaganja pokazala su različite aspekte iz kojih žene u Austriji i Švicarskoj pristupaju lovstvu, o trofejima je bilo riječ samo u povijesnoj retrospektivi.

 

Iz udruge lovkinja Dama dama simpoziju je prisustvovala gđa Anita Ljubičić.

 

 Tekst: Dr.sc. Anita Ljubičić, dr. med.

Foto: preuzeto s https://www.anblick.at/ansicht/jagen-frauen-anders

Zadnja izmjena Srijeda, 25 Svibanj 2022 11:06