Održan tradicionalni novinarski lov memorial Duška Radića

Napisao/la  Petak, 17 Siječanj 2020 15:20

 

 

Novinari oštrih pera i oštrog oka lovačkog

Zanimljiv skup hrvatskih novinara i lovaca održan je 17. Siječnja u Podgariću u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Memorijal Duška Radića, tradicionalni je godišnji lov Sekcije lovci i mediji Hrvatskog Lovačkog saveza. Održan je u lovištu HLS-a Gradina Krnjača broj VII/5. Radi se o memorijalu u spomen na pokojnog Duška Radića, prerano preminulog glavnog urednika Hrvatskog radija, inače strastvenog lovca. Dvadesetak novinara i medjskih djelatnika iz cjele Hrvatske okupilo se u Vili Garić, vlasništvu HLS-a u Podgariću. Pomagali su im pogoniči i lovci iz nekoliko društava Bjelovarsko bilogorske županije.

Lovnik Zlatko Burkovac iz Bjelovara pozdravio je goste i govorio ako se love divlje svinje i štetočine, uz maksimalnu sigurnost u brdskim i šumskim predjelima Krnjače. Nazočne je pozdravio Đuro Dečak, predsjednik HLS-a. On je zahvalio gostima iz medijskih kuća i poželio da i dalje šire istinu o lovstvu u hrvatskim medijima, jer šesdeset tisuća hrvatskih lovaca to zaslužuju.

Uz dobre pse goniče i lovce pogoniče u šumovitim brdima lovišta Gradina Krnjača protekao je ugodan dan u lovu na divlje svinje. Da su novinari dobri strijelci zorno pokazju rezultati. Odstreljeno je deset divljih svinja i dvije lisice. Počast divljači održan je kod Vile Garić, uz zelenilo i lovačke vatre. Ondje su novinari dugo do u noć prepričavali događaje iz lova.

Božidar Rožman je predsjednik Sekcije lovci i mediji HLS-a. On nam kazuje kako je još 1999. Odrganiziran prvi novinarski lov u Varaždinu. Od 2008. godine novinarski lov preuzima pokrovitelj HLS. Kako je 2012. Umro Duško Radić, strastveni lovac i novinar, odlučili su da se memorijal nazove u spomen na njega. Cilj Sekcije lovci i mediji HLS-a je lov i lovstvo promovirati u hrvatskim medijima. Upućen je poziv svim hrvatskim novinarima i djelatnicima medijskih kuća da se pridruže sekciji. Nije obavezno biti lovac, dosta je u medijima promovirati lovstvo...

 

Tekst i snimke: Boris ĆAVAR