BILI SMO U OBIČNOM LOVU U NEOBIČNOM DRUŠTVU NA LIČKOJ KAPELI U JEZERANAMA

Napisao/la  Srijeda, 08 Siječanj 2020 13:45

Kako izgleda jedan običan lov u neobičnom planinskom okruženju na Velikoj Kapeli pokazali su nam lovci LD „Kapela“ Jezerane.

Kako izgleda jedan običan lov u neobičnom planinskom okruženju na Velikoj Kapeli pokazali su nam lovci LD „Kapela“ Jezerane. To je društvo sa stotinjak članova, a toliko ih se okupi i na otvorenju lova ili skupštini. No, u siječnju, nakon blagdana, u običnom lovu, podno vrha Velike Kapele zna se okupiti i samo petnaestak lovaca. To su lovci koji su najvjerniji lovu i druženju.

Upravo su na školovanju HLS-a za lovnika bili predsjednik društva Vlado Milohnoja i lovnik Mladen Milohnoja. Tako lov može voditi i predsjednik Milohnoja. On kazuje kako ovo društvo ima članove koji žive izvan Jezerana, od Zagreba do Rijeke i Splita, ali se svi putem lova i druženja vraćaju u zavičaj. Tako je lovačko društvo postalo okupljalište Ličana koji ne žele zaboraviti zavičaj. Koriste lov za druženje, okupljanje u zavičaju, ali i radne akcije.

Na lokaciji Pišćetak, podno Kapele, ima dosta divljih svinja. No, lov bez dobrih pasa goniča u brdskom okružju je nezamisliv. Sve je bilo po pravilima lova, ali divlje svinje su probile „štand“ i nestale u gustoj šumi, usprkos dobrim psima. Tomo Šebalj živi u obližnjem selu na lokaciji Šebalji, što jasno govori kako su mu ondje i djedovi živjeli i lovili. Danas pse vodi sin David Šebalj, koji će uskoro položiti lovački ispit, a od iskusnog lovca dosta je naučio. Umjesto s računalom mladi David više vili biti u prirodi i učiti tajne lova. Ondje su i mladi lovci iz obitelji Movrić i Perković, kojima su i očevi aktivni lovci.

Počela je i šala nakon lova. Predsjednik Vlado Milohnoja donio je gulaš u kotliću koji je podrgrijan na bukovim drvima. Lovci su se šalili kako nije izborna godina, ali će svakako birati predsjednika koji zna praviti gulaš. Predsjednik se smije i nastavlja narezivati domaću kobasicu, jer svatko je nešto donio za „gablec“ koji se odužio do sumraka. Jedan starina samo prozbori: „Vidiš sinko kad su lovci sa srcem, ulov nije važan“ i nastavi ložiti vatru. Vatra je dogorjela kad je mrak pao na stoljetne bukve i smreke podno vrha Kapele. Ledeni sječanjski vjetar potjerao je lovce domovima, no oni će biti ondje i sljedeće nedjelje, pa lički vjetrovi neka pušu...

 

Boris ĆAVAR

Zadnja izmjena Utorak, 21 Siječanj 2020 15:02