Oralna vakcinacija lisica počinje danas. Ne dirajte mamce ako ih pronađete u prirodi

Napisao/la  Utorak, 17 Rujan 2019 23:47

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce, ali ih ipak držite podalje od oralnog cjepiva

Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja

Jesenka kampanja oralne vakcinacije lisica počinje danas u cijeloj Hrvatskoj. Mamci kojima se spriječava bjesnoća kod “lija” bit će položeni iz zrakoplova, a oni koji će ovih dana boraviti u prirodi ne smiju ih dirati niti pomicati. 

Ovim programom, koji se u RH provodi od 2011., čuva se prije svega ljudsko zdravlje jer bjesnoća je neizlječiva bolest koje zaražene lisice prenose i na ljude.

Zato se mjera oralne vakcinacije provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom imunizirat će se lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom osigurava se cijepljenje podmlatka.  U svakoj kampanji polaže se 1.332.925 vakcinalnih mamaka odnosno 2.665.850 godišnje.

U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park) može se ukloniti u najbliži grm izvan dvorišta ili na rub šume. Prilikom rukovanja mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima.

U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno je odmah obratiti se liječniku

Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tekućina (cjepivo) je vidljiva, mamac više nije djelotvoran te se takav mamac, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se mamac pravilno uklonio.

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju se cijepljenima protiv bjesnoće.

– Pozivamo građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom, pozivaju iz Ministarstva poljoprivrede na čijim internetskim stranicama se može pronaći detaljnije informacije o bjesnoći i oralnoj vakcinaciji.

IZVOR: Radio Mrežnica

 

 

iZVOff

Zadnja izmjena Srijeda, 18 Rujan 2019 00:00