Noć muzeja 2019.

Napisao  Srijeda, 30 Siječanj 2019 15:41

 U petak, 1. veljače održat će se popularna manifestacija Noć muzeja 2019. Noći muzeja priključuje se iz ZET koji uvodi besplatnu tramvajsku i autobusne linije.

Otvoreno za posjetitelje od 13.00 do 23.00, a službeni dio počinje u 18.00 sati.

Aktivnosti: 18:00 - 18.30 - projekcija kratkog dokumentarnog filma

  • 18:30h - 21:00h - kreativne i edukativne radionice za djecu - Vidi me, upoznaj me, izrazi me; Igram se, učim, stvaram; Izumrle i zaštićene životinje naših krajeva; Moj suvenir
  • 18:00h - 23:00h - predstavljanje jedne životinjske vrste - Jelen u prirodi, kulturi, umjetnosti
  • 18:00h - 23:00h - izložba lovačkih fotografija i časopisa iz prošlog stoljeća
  • 18:00h - 23:00h – izložba umjetničkih radova na temu lova
  • 18:00h - 23:00h - razgledavanje postava – Sva Hrvatska divljač i ostale zbirke

 

  • Edukativni kratki dokumentarni film – Naše divlje životinje

    Lovci u službi prirode - zaštita i gospodarenje divljači (kako se naši lovci brinu o prirodi i divljim životinjama u našoj zemlji, što sve rade u svrhu očuvanja njihovog staništa, šta podrazumijeva lovno gospodarstvo...)

Projekcija kratkog dokumentarnog filma prikazuje stranu priče koju mnogi ne znaju, o doprinosu lovačkih društava u zaštiti prirode, skrbi o divljači i gospodarenju koje to omogućava

 

  • Radionica za djecu 1 - Vidi me, upoznaj me, izrazi me

Nakon razgledavanja postava uz stručno vodstvo, koje će im pomoći zanimljivim i poučnim informacijama pobliže upoznati eksponate, djeca će imati priliku izraziti viđeno i doživljeno na sebi svojstven način (slikanjem, modeliranjem, fotografijom, stihom, glazbom i sl.)

 

Radionica za djecu 2 - Igram se, učim, stvaram

Radionica za djecu i njihovu pratnju.
Izrada memory kartica recikliranjem starih kalendara, puzzli na temu muzejskih eksponata, igara na ploči, postera, slikovnica i sl. Sve napravljeno može se ponijeti sa sobom.

 

Izumrle i zaštićene vrste naših krajeva - radionica

Za ovu aktivnost je osigurano stručno vodstvo koje će provesti posjetitelje muzejom i predstaviti ugrožene vrste te opisati razloge i načine kako do takvih šteta dolazi i kako ih ispravnim gospodarenjem lovci preveniraju.

 

Moj suvenir - radionica

Izrada suvenira od pripremljenog prigodnog materijala za tu svrhu. Može ih se ponijeti sa sobom. Prostor za sve radionice bit će zajednički.

 

Jelen u prirodi, kulturi, umjetnosti

Predstavljanje jedne životinjske vrste iz zbirke dermopreparata koja će biti obrađena na ilustriranim panoima u posebnom prostoru kako bi se mogla bolje upoznati, uvidjeti njena vrijednost i ljepota (koju jednako tako ima i  svaka druga vrsta na svoj način) prije nego se vidi uživo kao muzejski eksponat.

 

Lovačke fotografije i časopisi iz prošlog stoljeća - izložba

Postavljena izložba starih lovačkih fotografija i časopisa ima svrhu predočiti razvoj lovstva u Hrvatskoj tijekom prošlog stoljeća.

 

Motivi lova – izložba umjetničkih dijela

Najvećim dijelom izložba podrazumijeva umjetničke slike koje su nastale za vrijeme gostovanja likovne kolonije u muzeju za vrijeme ljeta, no bit će izložena i druga umjetnička djela na istu temu.

 

Baština Hrvatskih lovaca - Sva naša divljač u srcu Zagreba – stalni postav

Razgledavanje stalnog postava koji sadrži 8 različitih i vrlo vrijednih zbirki, uz stručno vodstvo ili samostalno.

 

Osim navedenog programa imamo i poklone za posjetitelje – kalendare sa slikama naših divljih životinja (zidne i stolne). Za svakog stotog posjetitelja -  veliki rokovnik za ovu godinu, a za djecu  - DVD o divljim životinjama naših krajeva.

Zbirke Lovačkog muzeja su stvarno nešto što vrijedi vidjeti. Ima ih ukupno 11. Vlasništvo su Hrvatskog lovačkog saveza koji brine o njima prepoznajući ih kao značajnu kulturnu baštinu koju čuva za buduće naraštaje. Velikim dijelom potječu još iz prve postave (1953.), sa stare lokacije muzeja.

 

Zbirke

  • Zbirka ptičjih jaja koja ih sadrži oko 1000 komada (iz oko 350 gnijezda) bila je na izložbi u Duseldorfu kao najveća u Europi.
  • Zbirka ptica – preko 200 različitih vrsta.
  • Zbirka fosila od kojih su neki stari preko 400 000 godina, a pronađeni su u našoj zemlji.
  • Zbirka dermopreparata divljači – preko 300 vrsta (sva domaća divljač i 1 prostor za divlje životinje ostalih kontinenata)
  • Zbirka oružja i pribora od 16. st. do danas, među kojima su neki vrlo vrijedni primjerci, posebno izrađeni i ukrašeni, kao i oružje iz kućne radinosti krivolovaca.
  • Zbirka lovačkih trofeja.
  • Stećci iz 15./16. st. sa lovačkim motivima.
  • Zbirka lovačkih znački i odličja.
  • Zbirka lovnotehničkih i lovnogospodarskih objekata – makete.
  • Zbirka stare lovačke literature -časopisa, knjiga i sl.
  • Zbirka umjetničkih djela inspiriranih lovačkim motivima.

 

Besplatan prijevoz u Zagrebu

Zagrepčanima će o ove godine dolazak do željenog muzeja javnim prijevozom biti pojednostavljen. Naime, ZET uvodi besplatnu tramvajsku i autobusne linije koje voze do ustanova uključenih u Noć muzeja 2019. Posebne linije s prometovanjem kreću u petak u 18 sati.

Turistički tramvaj vozit će do 1 sat iza ponoći na muzejskoj liniji kružnom trasom: Trg Republike Hrvatske – Frankopanska – Trg bana Josipa Jelačića – Praška – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Trg Republike Hrvatske.

Mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad trasom: Frankopanska – Mesnička – Brezovačkog – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Trg Svetog Marka – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara.

Autobus će od 18 sati pa sve do ponoći voziti i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag trasom: Trg Mažuranića – Savska – Ulica grada Vukovara – Nacionalna sveučilišna biblioteka – Muzej suvremene umjetnosti.

Iz ZET-a napominju kako će se polasci s Trga Mažuranića ostvarivati od 18 sati svaki puni sat, dok će se polasci od Muzeja suvremene umjetnosti ostvarivati također svaki puni sat, počevši od 18.30, sve do 0.30 sati iza ponoći. Izvanredno, uspinjača će voziti do 2 sata ujutro.

Zadnja izmjena Srijeda, 30 Siječanj 2019 16:16