PROSLAVA BLAGDANA SVETOG HUBERTA U DUGOJ RESI

Napisao/la  Nedjelja, 04 Studeni 2018 01:34

03. studeni 2018.

             Sedmu godinu za redom lovci LU LOVAC HRVATSKI DRAGOVOLJAC iz Duge Rese u kapelici sv. Roka, obilježili su blagdan sv. Huberta, zaštitnika lovaca.

             Sveti Hubert nebeski je zaštitnik lova i lovaca, prirode i okoliša šumara, kinologa, optičara i radnika u metalnoj industriji. Prema legendi, sveti Hubert se kao strastveni lovac i nestašni mladić ni za najveće blagdane nije odricao lova. Loveći tako i na Veliki petak, ugledao je jelena, koji je imao raspelo među rogovima i čuo poziv na obraćenje, baš u trenutku kada ga je htio usmrtiti. Od tada mijenja svoj dotadašnji način života, odriče se svojih plemićkih prava, te svu svoju imovinu ostavlja siromašnima, odlazi u samoću te počinje živjeti pokajničkim životom i postaje svećenik. Crkva je u svetom Hubertu idealizirala sveca koji štiti i čuva divljač i koji određuje čvrsta pravila i običaje lovaca.

            Misnom slavlju u kapelici sv. Roka, osim lovaca odazvali su se i župljani te dogradonačelnica grada Duge Rese Katarina Srakočić.

Po završetku misnog slavlja nastavljeno je druženje svih gostiju uz lovački gulaš i slastice vrijednih župljanki, a sve popraćeno glazbenim zvucima sastava SB okupljenim za ovu prigodu.

Misno slavlje predvodili su župnik župe sv. Alojzija Stepinca Branko Risek i velečasni Vladimir Kubinski.

 

                            Za lovac.INFO

                        Ivica Vukelja, prof 

 

 

Zadnja izmjena Nedjelja, 04 Studeni 2018 01:51