LISICE OPKOLILE IMOTSKI, NAKOTILO IH SE STOTINE Leglo im je u ruševinama propale tvornice, lovci upozorili: 'Nema pomoći, ne pokušavajte ih otrovati!'

Napisao/la  Nedjelja, 12 Studeni 2017 09:21

Razočarani ulovom fazana tijekom prvih ovojesenskih lovnih dana bili su članovi lovačkih udruga "Kamenjarka" iz Kamenmosta i Zmijavaca, te Lovačke udruge "Imotski". Upravo lovci iz tih udruga koriste veliki dio površina u Imotskom polju, gdje je do sada fazan bio pernata divljač broj jedan, piše Slobodna Dalmacija.

 

- U lovište smo pustili 500 fazana u fazi njihove reprodukcije i odrekli se ionako oskudnih financijskih sredstava. Očekivali smo da ćemo imati zavidan odstrel, jer je Imotsko polje idealno za razmnožavanje fazana. Imali su hranu i vodu bez obzira na ekstremnu sušu, što u našim pojilištima, što u natapnim kanalima iz rijeke Vrljike. No, u prva dva dana dvjestotinjak mojih lovaca ubilo je samo 14 fazana, što ne pamtimo godinama, a čuo sam da su i kolege iz LU-a "Imotski" također imali vrlo loš ulov - kaže Rudolf Šušnjar, koji već 10 godina vodi Lovačku udrugu "Kamenjarka".

Prema njegovim riječima, uzrok drastičnom smanjenju brojnosti pernate divljači je povećanje populacije lisica, i to uz same rubove Imotskog. Pravo leglo i jazbine nalaze se na južnim gradskim predjelima, posebice ispod objekata bivše tvornice trikotaže "Trimot", te s obje strane cestovne obilaznice.

9265809

- I kako ćete na tim lokacijama tu organizirati hajku kada zakonom nije dozvoljena uporaba oružja u naseljenom području? Opće je poznato da je lisica lukava, očito je naučila lekciju i bježi prema naseljima. Desetljećima se bavim lovom, ali ovakav početak sezone ne pamtim - dodaje naš sugovornik.

Čelnici lovačkih udruga kazali su nam da je Ministarstvo poljoprivrede dvaput tijekom prošle godine provodilo akciju oralnog cijepljenja lisica u Imotskoj krajini, a mamci su se bacali iz zrakoplova.

- To cijepljenje imalo je veliki efekt, pa je bjesnoća kod lisica praktički iskorijenjena, što je dobro, ali je i zbog toga njihova populacija povećana. Kada se uzme u obzir i činjenica da neki naši sugrađani bez ikakvih prepreka bacaju hranu na ilegalna odlagališta, upravo u blizini naselja, ne treba nas čuditi takav porast broja lisica. Osim toga, životinje nisu imale prirodnih prepreka za silazak u polje, jer nije bilo vode u dotocima Vrljike, nemaju ni prirodnog neprijatelja, jer vuk neće baš napasti lisicu, hajke su neučinkovite, i rezultat svega je ovakvo stanje - ističe Šušnjar.

 

I nisu samo lovci osjetili povećan broj lisica na području Imotskog polja, ali i u naseljenim zonama, već i građani koji u okružju svojih kuća drže pernate životinje. I tu su stradale kokoške, patke i purani.

- Teško, gotovo nemoguće ih se riješiti. Apeliram na građane da ne upotrebljavaju otrovne mamce, jer tu dovode u opasnost svoje lovačke pse, mačke, ali i svoje susjede, pogotovo djecu koja se kreću u blizini naselja. Treba biti strpljiv, možda će neka prirodna selekcija smanjiti broj lisica, a građanima preporučujem više pažnje u čuvanju domaće peradi - zaključuje predsjednik "Kamenjarke".

 

Izvor: jutarnji.hr
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 14:12