Veličanstvena proslava 70 godina postojanja i rada Lovačkog društva „Tetrijeb“ Pazarište

Napisao  Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2017 15:10

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na sve poginule lovce, mimohod od Doma u Klancu do tamošnje crkve u kojemu su bile i Katarina Rogić i Zdravka Božić na konjima, te lovci sa starim puškama, kulturni program učenika Osnovne škole dr.Ante Starčević, sviranje u lovački rog od strane Milana Ostovića, predstavljanje prigodne monografije i dodjela puno zahvalnica i priznanja bili su sastavni dio velike proslave 70.-og rođendana Lovačkog društva Tetrijeb.

Od 100 lovaca, članova ovoga društva bilo je njih više od 90,a sa gostima i uzvanicima broj sudionika ovoga događaja prešao je 150 ljudi. Veliki je to uspjeh trenutnog vodstva društva koje se s ponosom prisjetilo svoje bogate povijesti.

70 godina rada ld tetrijeb pazariste06

KLANAC- Iako je djelovanje LD Tetrijeb odobreno krajem 1946.godine,1947.godina smatra se godinom početka rada i utemeljenja ovog lovačkog društva. Utemeljitelji su društvu dodijelili ime Tetrijeb kao spomen na najtrofejniju pticu koja postoji na području Pazarišta. Zanimljivo, iako je društvo nazvano tetrijeb, u sredini pečata nalazio se jelen. Prvi predsjednik bio je Stjepan Rukavina iz Kalinovače. Nakon njega društvo je vodilo 16 predsjednika, sve do aktualnog, 18.-og  Jose Vrkljana koji društvo vodi od 2.listopada 2016.godine. O bogatoj povijesti i o iznimno uspješnoj sadašnjosti govori i bogata monografija “70 godina uspjeha” koju je uz, bogat tekst i puno dokumenata i fotografija,  stvorio upravo sadašnji predsjednik Joso Vrkljan.

Društvo se održalo i razvilo, a Vrkljan ga smatra jednim od najbolje organiziranim ne samo u Ličko-senjskoj županiji već i šire. “Lov nije samo puko potezanje  okidača, divljač nije samo meta puščanog zrna, lov je briga za opstanak divljači i očuvanje prirode. Lov je jedan od važnih čimbenika održavanja biološke ravnoteže u prirodi. Lov je dio opće kulture jednog kraja. On je sport, rekreacija, struka i znanost. Lov je gospodarstvo“- govori Vrkljan tijekom svečane sjednice. Podsjetio je i da su Pazariški lovci oboružani domoljubljem i lovačkim naoružanjem u domovinskom ratu dali  častan i neprocjenjiv doprinos u obrani grada Gospića i uspostavi demokratske Republike Hrvatske. “Lovačke puške bile su prvo oružje za obranu Like,a lovci prvi branitelji Lijepe naše“- ističe on.

70 godina rada ld tetrijeb pazariste09

Ako govorimo o današnjim danima onda treba znati da društvo u zakupu ima dva lovišta ukupne površine oko 9,000 hektara. Imaju 9 automatskih hranilica u koje se godišnje iznese oko 30 tona kukuruza. “Lovišta našeg društva imaju što mnogi u Europi nemaju,a to su tri velike zvijeri medvjed,vuk i ris. To dokazuje bogatstvo i očuvanost prirode našeg lovišta“- govori Vrkljan. Osim u očuvanju divljači i prirode Pazarištani postižu velike uspjehe i u streljaštvu i u lovnoj kinologiji. Imaju 100 članova, 98 matičnih i jednu lovkinju. Imaju i tri doajena s neprekidnih 50 godina rada,a mi smo izdvojili Dragičević Ivana koji ima 91 godinu i  koji je član društva od 60-ih godina prošlog stoljeća. Pitamo ga do koje je godine lovio,a on nam odgovara “pa i danas ja lovim”. Eto to je ljubav prema lovu.


To su sadašnjost i prošlost. A budućnost? “Prva i osnovna zadaća biti će nam unaprjeđenje lovstva u svim segmentima, očuvanje prirode, divljači i međuljudskih odnosa. Sljedeće godine planiramo završiti uređenje lovačkog kompleksa Blatovac gdje ćemo, uz već prisutni lovački dom sa popratnim objektima, boćalište i uzgojni gater za divlje svinje i obuku pasa,  urediti rasjecalište mesa i modernu streljanu za gađanje glinenih golubova. Uvjeren sam da ću za to naći iskrene partnere u gradu Gospiću, Ličko-senjskoj županiji i županijskom lovačkom savezu“- zaključuje Vrkljan.

70 godina rada ld tetrijeb pazariste02

Tijekom svečanosti dodijeljena su brojna priznanja i zahvalnice lovcima, prijateljima lova i donatorima. Bilo je puno i uzvanika,a mi izdvajamo da se svima nazočnima obratio  gradonačelnik Karlo Starčević koji se zahvalio svima koji su radili marljivo i pošteno, te njegovali lovačku tradiciju Pazarišta.

“Moram zamoliti današnje društvo i predsjedništvo da se sjete svih onih koji su nam omogućili da naslijedimo sve dobro od naših predaka. Tako i mi imamo obavezu unaprijediti trenutno stanje i predati ga onima koji dolaze iza nas“- kaže gradonačelnik Starčević. Ličko-senjsku županiju predstavljala je pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović koja je istakla da lovstvo u županiji ima dugogodišnju tradiciju,a lovci i lovačka društva dugogodišnji su partneri županije. Dobra suradnja definirana je i lanjskim potpisivanjem koncesije pa su lovišta u zakupu ovoga društva do 2026.godine.

70 godina postojanja Lovačkog društva Tetrijeb obilježeno je, a sudeći prema puno mladih članova čini se da nema straha za budućnost lovca u Pazarištima i Klancu i za narednih barem ovoliko godina.
 

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2017 15:27