Lovačko Lovrenčevo – dan udruge Fazan

Napisao  Petak, 12 Kolovoz 2016 15:22

Lovačko Lovrenčevo –dan udruge Fazan: Rička, Flinka, Zora, Leidi, Hilda, Ajša Fendi i Macko upregnuti u kočije i nosili barjaktare.

U Lovačkoj udruzi Fazan iz Petrinje, svih 140 članova, svoj godišnji dan slave istovremeno s Danom grada, u znaku zajedničkog nebeskog patrona sv. Lovre, đakona, mučenika. 

Tako su se treću godinu za redom i lovci našeg grada uključili u jučerašnje veliko završno obilježavanje Lovrenčeva u Petrinji, atraktivnim i zanimljivim sadržajem u gradskom parku, a kasnije interno u svome domu u susjedstvu Stare bolnice. Iz toga dijela Majdanaca, prolaskom kroz gradske ulice na svečanost u središte, slavljenička družina u konjskim zapregama dovezla se u tri raskošne starinske kočije, na čelu s dva barjaktara.


Vlastite kućne ljubimice Ričku i Flinku upregnuo je i kočijašio „fazanovac“ Tomislav Stanić iz Strašnika, Zora i Leidi sa svojom kočijom i vlasnikom Darkom Hercegom stigli su iz Horvata kraj Zagreba, a Hildu i Macka (jedini „muški“ u osmočlanoj životinjskoj menažeriji) njihov gazda Janko Bencetić doveo je iz Zdenčine.


Neobičnu lovačku kolonu kroz Petrinju i osobito za djecu zanimljive životinje na odmorištu pokraj župnog dvora, proveli su konjanici barjaktari, nositelj hrvatske zastave Milan Palčić na Ajši i Fazanovog zelenog znaka Josip Tomašković na Fendi.
Sve su kobile ( i Macko) iste naše autohtone pasmine hrvatski hladnokrvnjak, u dobi od 10 do 15 godina.

S petrinjskim lovcima njihov dan slavio je i predsjednik Lovačkog saveza SMŽ Vlado Kireta, a ručku nazočio zamjenik gradonačelnika Petrinje Branimir Bešlić.
Naravno, lovci su se pobrinuli i za dobru glazbenu zabavu.
Ova karavana s prolaskom kroz grad i pokazivanjem uz park i ispred gradske zgrade već je tradicija naše udruge, ovo je treća godina takvog organiziranja- kaže predsjednik LU Fazan Mato Žitković.


Poveliko izaslanstvo društva sudjelovalo je u svečanoj blagdanskoj procesiji i misnom slavlju u sv. Lovri, djeci i odraslima pružili zadovoljstvo razgledanja luksuznih kočija i rasnih konja, a vratili se u svoj doma na objed s četiri janjeta.
Za pripremu, serviranje i sve ostalo uz jučerašnji ručak, već po ustaljenom pravilu njihove udruge, bila je zadužena tzv. skupina Pecki: voditelj grupe Josip Bugarin i Ivan Radošević-Birić dva janjca istovremeno su ispekli u pećenjarnici udruge ispod njihova dom, a još dva slična kod svoje kuće okrenuo Franjo Olujić.


Lovci i njihovi gostu prste su polizali i već jučer najavili: dogodine će opet sve ponoviti za 10. kolovoz, dan njihove udruge na Dan grada i sv. Lovre. Ova udruga gospodari s dva velika lovišta: 5.500 hektara državnog i 10.000 ha županijskog, granice obuhvaćaju velik dio Banovine, od Pračna do Marin Broda, u dubinu Kotar šume. Fazan je uzorno organizirana i vrijedna udruga u svojim zadaćama skrbi o divljači, a vrlo dobro opremljena u vlastitom domu u Petrinji.

Reporter: Antun Petračić

 

Izvor: ps-portal.eu
Zadnja izmjena Petak, 12 Kolovoz 2016 15:52