Europski planovi o ograničenju uvoza trofeja proturječni zaštiti prirode

Napisao  Utorak, 19 Travanj 2016 09:43
Uvoz trofeja u EU Uvoz trofeja u EU CIC

Međunarodno vijeće za zaštitu divljači i zaštitu prirode te Zadruga za lovstvo i zaštitu Europske unije (FACE), koja predstavlja 7 milijuna lovaca u Europi te 30 milijuna na svijetu, CIC i FACE, prikazali su veliku zabrinutost o prijedlogu Europske komisije o kojemu će se govoriti na 17toj konferenciji "Conference of the Parties to CITES u rujnu ove godine u Johanesburgu, Južna Afrika.

Oni su kritizirali zahtjeve za nove propise o internacionalnome transportu lovačkih trofeja koji su nerazmjerni u odnosu na samu konvenciju. Ti dodatni zahtjevi nametanje su znanstvenog, financijskog i administrativnog tereta zemljama koje izvoze trofeje. Najveći broj tih zemalja je u razvoju.

To stvara mnogo veće probleme nego one za koje se smatra da trofejni lov stvara.Trofeje, kojima se trguje u samo malome broju, postale bi subjekt radnje koji se ne odnosi na Appendix II vrste. U isto vrijeme, Europske zemlje nemaju nikakve propise za domaći lov i transport trofeja. Predsjednik CIC organizacije Bernard Loze rekao je da su ovi prijedlozi Europske komisije "ubijanje muhe sa maljem". Europska komisija trebala bi nastojati poboljšati postojeće zakone i pronaći dijalog između zemalja koje izvoze i onih koje uvoze trofeje, a ne gurati mjere koje bi virtualno ugušile sve mjere zaštite okoliša, kao što su mjere zaštite od krivolova.

Ovakav zakon bio bi kontradiktoran zaštiti okoliša te njegovog pokušaja u sprječavanju krivolova.

Zadnja izmjena Utorak, 19 Travanj 2016 10:00