Lovci danas slave Sv. Huberta u Sv. Josipu u Karlovcu

Napisao/la  Utorak, 03 Studeni 2015 11:12

Karlovac - Postrojavanjem lovačkih zastava ispred svetišta Sv. Josipa na Dubovcu te puhanjem u lovački rog, lovci u Karlovačkoj županiji danas će, u 18 sati, proslaviti svog zaštitnika Svetog Huberta.

Svake godine Sveti Hubert obilježava se misnim slavljima, pa će ono današnje na Dubovcu početi u 18,30 sati, a predvodit će ga mons. Antun Sente, rektor Svetišta.

U Karlovačkoj županiji djeluje oko 2700 lovaca, a djeluju i dvije Uprave šuma, u Karlovcu te Ogulinu, kaže Dražen Matičić, stručni suradnik za lovstvo u Upravi šuma Karlovac.  Interes mladih za odlazak u lovce postoji, no nakon što polože lovački ispit, prepreka u ostvarenju lovačkog hobija postaje im novac, odnosno materijalna strana.

Najveće probleme lovcima, odnosno u sektoru lovstva, danas predstavljaju štete od divljači na prometnicama te poljoprivrednim površinama, kaže Matičić.

- Danas je veći problem svih lovoovlaštenika nalet vozila na divljač i nalet divljači na vozilo. Ove štete su veliki problem jer uglavnom, sporove dobivaju oni koji su naletjeli vozilom na divljač, iako su lovoovlaštenici poduzeli potrebne radnje, sukladno Zakonu o lovstvu i Zakonu o cestama, kaže Matičić.

Izvor: RM