20 godina LOVAČKOG SAVEZA Dubrovačko-neretvanske županije

Napisala  Ponedjeljak, 30 Ožujak 2015 19:58

Dodjela priznanja uz izložbu u Rixosu

Proteklog tjedna obilježila se 20. obljetnica djelovanja Lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije u hotelu Rixos Libertas. Tom prigodom Dubrovačko-neretvanska županija i Lovački savez Dubrovačko-neretvanske županije potpisali su Sporazum o načinu osiguravanja financijskih sredstava za uredno izvršenje zakupa prava lova.

Središnji dio događaja bia je dodjela spomenica, zahvalnica i priznanja.

Predsjednik Lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije gospodin Matko Knežić uručio je spomenice za sudjelovanje u Osnivačkoj skupštini Saveza Natku Vladimiru, Miju Maleti, Nedjeljku Popoviću, Luki Grlici, Miru Hazdovcu, Stijepanu Obradoviću, Ivu Dragoviću, Ivanu Šeparoviću,Nikši Vrhovcu, dok je pak Knežiću spomenicu uručio predsjednik Nadzornog odbora gospodin Luka Grlica, a spomenicu je dobio i gospodin Milan Pecotić.

Knežić je uručio i priznanja svim zaslužnim lovcima – petorici najstarijih aktivnih članova, gospodi Đuru Vuiću, Ivu Maškariću, Kuzmi Petkoviću, Mihu Biguncu i Vlahu Hercu, koji je jedini bio u mogućnosti odazvati se.

Posebno priznanje uručilo se gospodinu Lovorku Miloševiću, najtrofejnijem hrvatskom lovcu i dobitniku Velike Ulmanove nagrade za lov europskih vrsta krupne divljači.

Potom su se priznanja uručila najuspješnijim strijelcima – Ivu Guljelmoviću, Stipi Šabiću, Dadu Šešelju, Ivici Šabadinu, Nikoli Miloslaviću, Andrušku Sturici, Željku Draškoviću i na kraju Tonćiju Astiću, koji je najzaslužniji za opstanak i razvoj lovnog streljaštva u Županiji. Dobitnici priznanja su još Toni Astić, Srđan Utovac i Grado Šešelj, koji se nisu mogli odazvati pozivu.

Posebno priznanje za razvoj lovačke kulture dobio je gospodin Ante Kiridžija, koji je najzaslužniji za osnivanje Zbora rogista.

Priznanja su se uručila i lovno-kinološkim sucima Mariu Radiću, Vlahu Sutiću, Hrvoju Bratošu. Dobitnik ovog priznanja je i Ivo Butigan, koji se nije mogao odazvati pozivu.

Priznanja su se uručila i uspješnim lovno-kinološkim takmičarima, koji su na državnim natjecanjima pasa goniča postizali izvanredne rezultate, Nikoli Milini i Ivanu Milini. Dobitnik ovog priznanja je i Antun Milina, koji se nije mogao odazvati pozivu.

Prizanaja su se uručila i predavačima-ispitivačima, koji su godinama aktivni u procesu izobrazbe novih lovaca i to: Goranu Lucinu, Mići Kalebu, Peru Matani, Jurici Kuranu.

Priznanja su se uručila i najzaslužnijim dugogodišnjim članovima tijela Saveza i to:
Tončiju Orebu, koji je 8 godina član Izvršnog odbora i 8 godina član Nadzornog odbora Saveza,
Matu Špilju, koji je 11 godina član Izvršnog odbora Saveza i uz to lovno-kinološki sudac,
Miši Miloslaviću, koji je 11 godina član Izvršnog odbora Saveza,
Tomislavu Marketu, koji je 12 godina bio predsjednik Nadzornog odbora Saveza,
Nedjeljku Popoviću, koji je 16 godina bio član Izvršnog odbora Saveza te uz to predavač-ispitivač u procesu izobrazbe lovaca,
Mići Glaviniću, koji je 16 godina član Izvršnog odbora Saveza, 4 godine zamjenik predsjednika te uz to predavač-ispitivač u procesu izobrazbe lovaca,
Natku Vladimiru, koji je 16 godina bio član Izvršnog odbora Saveza te 15 godina zamjenik predsjednika,
Luki Grlici, koji je 16 godina bio član Izvršnog odbora i 4 godine predsjednik Nadzornog odbora Saveza,
Nikši Vrhovcu, koji je 20 godina tajnik Saveza, uz to lovno-kinološki sudac i predavač-ispitivač u procesu izobrazbe lovaca.

Matku Knežiću, koji je 20 godina u Izvršnom odboru i 19 godina predsjednik Saveza, a ujedno je i predavač u procesu izobrazba lovaca, priznanje je uručio predjednik Nadzornog Odbora Luka Grlica. Priznanje za 8 godina u Izvršnom odboru Saveza dobio je gospodin Antun Matić, koji se nije mogao odazvati pozivu.

Predsjednik Lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije gospodin Matko Knežić uručio je zahvalnice za dugogodišnju uspješnu suradnju:

Nikoli Dobroslaviću, Županu dubrovačko-neretvanskom,
Domagoju Križaju, pomoćniku ministra poljoprivrede za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju,
Ivici Budoru, tajniku Hrvatskog lovačkog saveza,
Marijanu Lekiću, bivšem dugogodišnjem uredniku Lovačkog vjesnika, a danas kustosu u Lovačkom muzeju Hrvatskog lovačkog saveza,
Ivici Stanku, uredniku Lovačkog vjesnika,
Ivici Proviću, vršitelju dužnosti Pročelnika upravnog odjela za ruralni razvoj i poljoprivredu Dubrovačko-neretvanske županije,
Anti Salacanu, višem savjetniku u upravnom odjelu za ruralni razvoj i poljoprivredu Dubrovačko-neretvanske županije,
Zoranu Bračulju, lovnom inspektoru Ministarstva poljoprivrede,
Zboru rogista Lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije, za kojeg je priznanje primio kapelnik Zvonimir Kapović.

Zahvalnice su dobili i drugi koji nisu bili nazočni:

Đuro Dečak – predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza,
Nediljko Plazibat – lovni inspektor Ministarstva poljoprivrede,
Anita Petković – bivši lovni inspektor,
Ante Pavlović – bivši član županijskog poglavarstva zadužen za lovstvo,
Tonći Radibratović – načelnik PU dubrovačko-neretvanske,
Siniša Bačić – voditelj službe upravnih i inspekcijskih poslova PU dubrovačko-neretvanske,
Jadranka Leban – djelatnica stručne službe HLS-a,
Jasenka Markota – djelatnica stručne službe HLS-a.

Nakon svečanosti otvorena je izložba lovstva Dubrovačko-neretvanske županije. Ovo je prva izložba lovstva ikad održana na prostoru Dubrovačko-neretvanske županije. Izložba pod nazivom “Priroda, divljač i lov” postavljena je u hotelu Rixos Libertas i otvorena je za javnost od 7. do 15. ožujka 2015. godine. Pored lovačkih trofeja na izložbi su diorame s prepariratima divljači i zaštićenih životinjskih vrsta lovačkog muzeja HLS-a. Posebna atrakcija je izložba “Žive zmije Hrvatske”, koju je postavio Zoološki vrt Grada Zagreba.

Izvor: dulist.hr
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 30 Ožujak 2015 21:31