Požeško-slavonska županija pomaže lovačkim društvima i savezu

Napisao/la  Srijeda, 28 Siječanj 2015 11:52

Upravni odjel za gospodarstvo i graditeljstvo Požeško-slavonske županije raspisao je prošle godine natječaj za razvoj i unapređenje lovstva, razvoj lovnog turizma, te pomoći lovačkim društvima za sanaciju posljedica elementarnih nepogoda na lovno-tehničkim objektima u prošloj godini, pa je županija izdvojila 300 tisuća kuna kao potporu lovačkim društvima, lovozakupnicima, te Županijskom Lovačkom savezu.

Tako su novčane iznose od 10 do 30 tisuća kuna dobila lovačka društva „Slavonac“ iz Kutjeva, „Vepar“ iz Kaptola, „Jelen“ iz Lipika, „Psunj“ iz Pakraca, „Šljuka“ iz Pleternice, „Jelen“ iz Požege, „Dilj“ iz Buka, „Sokol“ iz Bučja i „Vranovac“ iz Vetova. Potporu je dobila i tvrtka „Lovišta Cervus“ iz Krapinskih Toplica koja gospodari državnim lovištem Blatuško brdo površine 3613 hektara, te novčani iznos od  50 tisuća kuna Lovački savez Požeško-slavonske županije.

Potpore su rezultat nastojanja čelništva Požeško-slavonske županije da barem dijelom sufinaciraju lovstvo ovog kraja jer unazad nekoliko godina zbog naslijeđenih dugovanja iz prošlosti nisu u mogućnosti društvima vraćati zakonom predviđena sredstva od uplaćene lovozakupnine.

-Ovisno o stanju proračuna nastojat ćemo slijedećih godina ova sredstva povećati tim prije jer je naše područje zbog bogatstva fonda divljači i prirodnih ljepota sa pet okolnih slavonskih planina veliki potencijal za unapređenje lovnog turizma- ističe požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Dobivena sredstva lovozakupnici će koristiti za obnovu i uređenje lovačkih domova i lovno-gospodarskih objekata, a predviđa se da idućih godina zatraže i razvojnu potporu za lovstvo iz europskih fondova u što će se uključiti i Razvojna agencija Požeško-slavonske županije „Panora“ iz Požege.

Požega.eu, Jelenko Topić, 20.01.