121 lovaca i lovkinja ali malo dobre kobi

Napisao/la  Petak, 16 Siječanj 2015 07:52

Na blagdan Tri kralja Lovačka udruga Fazan Pitomača organizirala je tradicionalni Božićni lov.

U hladno zimsko jutro u lov se odazvao 121 lovac. Pedesetak je bilo domaćih, a ostali su stigli s područja Hrvatske. Nakon zajedničkog doručka, okupljene je pozdravio predsjednik domaćina Damir Erhatić. Lovnik Darko Pavleković, koji je imao na uvidu sve lovačke iskaznice i oružne listove sudionika Božićnog lova, objavio je lov u predjelu Sedlarica i Veliki i Mali jarak na Bilogori. Odredio je i pet pomoćnika lovnika. Lovila se crna divljač: divlje svinje, ali i predatori, lisice i eventualno čagalj, bude li viđen u lovištu.

Među 121 lovcem bilo je i 7 žena lovkinja - šest članica Fazana i jedna lovkinja LU Jelen iz Voćina.

Nakon isteka regularnog vremena lova, u kojem su lovcima pomagala i 23 lovačka psa, najs(p)retniji lovci bili su Marijan Dent i Ivica Tratnjak, koji su odstrijelili dvije veće nazimice divlje svinje, i Ivan Tanić, kojem je dolijala oprezna i lukava lisica.

Nakon spuštanja s Bilogore grijanje kraj vatre u Lovačkoj kući bilo je nadasve ugodno, a druženje se nastavilo uz zajednički ručak - grah, koji su i ove godine skuhali Danijel i Vladimir Bubaš, janjetinu i mnogo kolača koje su pripremile lovkinje i žene lovaca domaćina. Pridružili su se i muzikaši s frontmenom Franjom Barišićem, koji su do kasno u noć zabavljali lovce.

U predvečerje su obavljena i dva “lovačka krštenja”. Uz protokolarnu ceremoniju, za odstrijeljene srnjake, štapom po stražnjici “kršteni” su Marijan Mareković i Mario Tkalčec.

Uz “Dobra vam kob” i “Vidimo se na Božićnom lovu 2016.”, svim sudionicima zahvalio je predsjednik LU Fazan Pitomača, Damir Erhatić.

Glas Slavonije, 09.01., Barica MIHOKOVIĆ
Zadnja izmjena Utorak, 13 Siječanj 2015 21:11