Tušilović: životinjski otpad na privatnom zemljištu

Napisao/la  Srijeda, 26 Studeni 2014 07:50

Ostaci životinja, životinjske utrobe, glave i noge srnjaka, ostaci pilića, koza, ovca, krava, sve to na svom posjedu u Tušiloviću, kod Ljepović Jarka, već dugo vremena pronalazi vlasnica Jadranka Radatović.

Službeno, nepoznat netko, životinjske ostatke nakon obrade, redovito donosi na njeno zemljište, a njoj, po novome, ostaje da sama sanira tuđi bezobrazluk i pomalo već sumnja, namjernu štetu.

- Traje to već 6 do 7 godina, znači nije od jučer, gdje se na moj posjed donose životinjski ostaci, iznutrice, glave, noge. Nekad se to donese u vrećicama, a nekad i samo istrese. Zadnji sam puta, prije nekoliko dana, zvala policiju koja je stigla i napravila očevid, a potom i Higijeničarsku službu, kaže Radatović koja je čak postavila i ploču s natpisom, no bez rezultata. Proteklih godina znala je i sama zakapati ostatke, no vrijeme prolazi, ništa se ne rješava i vlasnica polako gubi bitku s onima kojima je ovo model ponašanja.

Prema novom zakonu, vlasnik zemljišta dužan je brinuti o njemu, što u prijevodu znači da bi i sanaciju životinjskog otpada u ovom slučaju od strane Higijeničarske službe, trebala platiti Radatović.  Potvrdili su to i u policiji koja je prijavu zaprimila, a zasad počinitelja nemaju. Kad bi ga imali, onda bi i priča o uklanjanju životinjskih ostataka i nastalim troškovima, imala drugačiji epilog.

Vlasnica zemljišta nikog imenom ne proziva, ali dodaje da nije teško saznati tko to u ovom selu i okolici obrađuje piliće, ovce, koze, pa i divljač, te da bi se sve vrlo lako moglo riješiti. - Nema nas ovdje, u Ljepović jarku tako puno da se ne bi moglo doznati tko što radi, objašnjava. Dodatno, ovim šumskim dijelom prolaze i razne životinje, od divljih svinja, pa do pasa lutalica, koje te ostatke razvlače još i više.

Kako god, nakon niza godina odlaganja životinjskih otpadaka na njeno zemljište, vlasnici koja živi sama i s razlogom strahuje, već je dozlogrdilo. Ne vjeruje da će se počinitelj pronaći, jer da se htjelo, već se to moglo svih ovih godina i učiniti, poručuje.

Radio Mrežnica, 20.11.