Lov jelena skijama - lasom!

Napisao/la  Srijeda, 08 Siječanj 2014 00:38

skii-hunting6Narod Tuvan, iz Altajskog gorja prakticira prastari oblik lova na jelene uz pomoć skija i lasa. Na takav način pripadnici naroda love već tisutljećima. Lov karakterizira odlazak muškaraca u planine gdje danima (od tri do sedam dana) prate tragove divljači na temperaturama nižim od 40°ispod nule. Kada napokon vide jelene, spuštaju se na skijama napravljenim od smreke i konjske kože, viču i lasom hvataju rogovlje.


Narod Tuvan, iz Altajskog gorja (tromeđa Kazakhstana, Mongolije i Sibira) prakticira prastari oblik lova na jelene uz pomoć skija i lasa.
Na takav način pripadnici naroda love već tisutljećima - sudeći po naslikanim skijašima u lovu na kozoroge, skije su kao oblik transporta stare gotovo 10 000 godina. Skije rade u svojim kućama, od kore smreka koju savijaju zagrijavanjem i parenje. Na to pribiju konjsku dlaku i kožu kako bi skije bolje klizale po padinama gorja.

Lov karakterizira odlazak muškaraca u planine gdje danima (od tri do sedam dana) prate tragove divljači na temperaturama nižim od 40°ispod nule. Kada napokon vide jelene, spuštaju se na skijama napravljenim od smreke i konjske kože, viču i lasom hvataju rogovlje. Kada ga uhvate počinje borba s jelenom koja traje nekoliko sati dok se životinja ne izmori praktički plivajući u snijegu. I na kraju ga... puste!

Razlog tomu je kineska vlada – drastično je ograničila uporabu oružja i lov, pa se danas jeleni samo prate (službeno) jer je kazna za njegovo ubijanje zatvor.

Zanimljivu reportažu putopisca možete pročitati u prosinačkom broju National Geographica.

Lovac.info 
Zadnja izmjena Utorak, 26 Travanj 2016 22:33