Kampanja "Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem"

Napisao/la  Utorak, 26 Studeni 2013 06:40

siguran lov u istri 1Policijska uprava Istarska i ove će godine, u suradnji s Lovačkim savezom Istarske županije, provoditi preventivnu kampanju "Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem".

Cilj provođenja kampanje je podizanje sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem osoba uključenih u lov i podizanje sveukupne sigurnosti u lovištima, kao i sprječavanja protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja iz domene lovstva.

Policijska uprava Istarska i ove će godine, u suradnji s Lovačkim savezom Istarske županije, provoditi preventivnu kampanju "Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem".

siguran lov u istri 1Uz 38 zajedničkih i osam državnih lovišta te oko četiri tisuća lovaca koje okuplja Lovački savez Istarske županije, na području Istre bilježi se i velik broj dolazaka stranih lovaca. Tome svakako pridonosi i blizina Italije, odakle tijekom lovne sezone dolazi oko tisuću lovaca godišnje. Uz toliki broj naoružanih osoba u lovištima povremeno se događaju i nesreće u lovu, a većina tih nesreća posljedica je neopreza i pogrešaka mahom iskusnih lovaca. 

Cilj provođenja kampanje je podizanje sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem osoba uključenih u lov i podizanje sveukupne sigurnosti u lovištima, kao i sprječavanja protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja iz domene lovstva. Kako bi se spriječili nesretni događaji i povećala sigurnosti svih sudionika u lovu, Policijska uprava Istarska i Lovački savez Istarske županije prošle su godine pokrenuli zajedničku kampanju "Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem". U sklopu kampanje policijski službenici na graničnim prijelazima su turistima, koji su ulazili u Republiku Hrvatsku, dijelili letke o četiri osnovna pravila sigurnosti u lovu (M.O.N.C.): 

  • budite sigurni u svoju metu i njenu okolicu,
  • držite prst izvan otponca dok niste spremni za pucanje,
  • ophodite se prema svakom oružju kao da je napunjeno,
  • uvijek usmjerite usta cijevi u sigurnom smjeru.

Koliko je ovaj projekt važan u prevenciji stradavanja u lovu, ali i u suzbijanju protupravnih ponašanja, potvrdio je i zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec. "Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski lovački savez već godinama imaju uspješnu suradnju. Lovci su policiji partneri i suradnici te je svakako potrebno spomenuti njihov doprinos prilikom stvaranja države, ali i današnju suradnju, koja posebno dolazi do izražaja prilikom traganja za nestalim osobama i postupanja u slučajevima prirodnih nepogoda", istaknuo je zamjenik glavnog ravnatelja policije i naglasio kako ovakvi oblici suradnje uvelike doprinose sigurnosti u lovištima, ali i prevenciji kaznenih djela protiv okoliša.

Uspješnu suradnju između policije i lovačkih saveza potvrdio je i Graciano Prekalj, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije, koji je zahvalio Ravnateljstvo policije što je prepoznalo važnost ovog preventivnog projekta. "Hrvatski lovački savez aktivno sudjeluje u svim akcijama zaštite lovaca, prirode te sigurnosti i zdravlja građana. Nadam se da će naša suradnja s policijom i nadalje biti ovako dobra i kvalitetna te da ćemo zajedno ostvariti uspješne rezultate glede sigurnosti u lovištima" zaključio je Prekalj.

Nakon završene konferencije za medije o provođenju kampanje održana je edukacija predstavnika lovačkih društava na području Istarske županije. Na zakonske odredbe, odnosno izmjene i dopune zakonskih propisa o oružju, lovce je podsjetio Edi Puhar, voditelj Službe za upravne poslove. On se u svom izlaganju osvrnuo i na europsku oružanu propusnicu, novu ispravu o oružju, koju policija izdaje radi držanja, nošenja i prenošenja oružja preko teritorija zemlje članice Europske unije. Bez europske oružane propusnice državljani Republike Hrvatske i ostali državljani članica Europske unije ne mogu s oružjem ulaziti u zemlje članice, a vlasnici oružja moraju imati i važeću ispravu za oružje, koje je u nju upisano, kao i dokaz kojim potkrjepljuju razlog svog putovanja.

siguran lov u istri 3Budući Istru tijekom godine posjećuje velik broj stranih lovaca, načelnik Sektora za granicu Loris Kozlevac upoznao je lovce sa zakonskim odredbama glede prijenosa oružja i streljiva preko državne granice pa je tako rečeno da hrvatski državljani i stranci u svrhu lova mogu preko državne granice prenositi do 3 komada odgovarajućeg oružja, 500 komada streljiva za lovačko oružje s glatkim cijevima te 100 komada streljiva za lovačko oružje s užlijebljenim cijevima. Osim toga, osvrnuo se i na odredbe Zakona o strancima, u dijelu koji uređuje ulazak i boravak stranaca te samu prijavu boravka stranaca, koja se razlikuje ovisno o tome radi li se o državljanima zemalja Europske unije ili državljanima trećih zemalja. Naime, državljani zemalja Europske unije ne moraju prijavljivati svoj boravak ukoliko će u Hrvatskoj boraviti manje od tri mjeseca, dok državljani trećih zemalja moraju prijaviti svoj boravak dva dana od ulaska u zemlju, odnosno pružatelj smještaja ih je dužan prijaviti u roku od jednog dana od ulaska u zemlju.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Enes Bećić podsjetio je kako je 1. siječnja 2013 godine na snagu stupio novi Kazneni zakon, koji na drugačiji način štiti biljni i životinjski svijet. Pravilnikom o proglašenju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim, zaštićene su zavičajne i strane svojte biljaka i životinja. U odnosu na stari zakon, odredba kojom su regulirani protuzakoniti lov i ribolov su spojeni, dok su odvojene odredbe koje štite zaštićene i strogo zaštićene biljne i životinjske svojte.

O statističkim pokazateljima i postupanju policije u slučaju naleta vozilom na divljač govorio je Josip Lukić, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa, koji je istaknuo kako se u takvim slučajevima na mjesto događaja poziva i lovočuvar. On preuzima divljač, a po potrebi mu se omogućuje i poduzimanje određenih, neophodnih radnji za potrebe vođenja postupka iz njegove nadležnosti. Što se tiče naknade štete, ovisno o samoj situaciji, oštećena osoba može svoj odštetni zahtjev podnijeti trgovačkom društvu koje upravlja i gospodari cestom ili osobi koja gospodari lovištem u skladu s propisima o lovstvu, na javnim cestama koje prolaze lovištem.

U nastavku, prisutnima se obratio i Josip Malnar, dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, koji je istaknuo da Lovački savez Istarske županije uvijek u nečemu prednjači pa je tako slučaj i s ovim preventivnim projektom, koji će se zahvaljujući uskoro provoditi na području cijele Republike Hrvatske. Budući se edukaciji odazvao velik broj predstavnika lovačkih društava, potaknuta je i zanimljiva rasprava, kroz koju su načelnik policijske uprave Dragutin Cestar i ostali rukovoditelji odgovorili na brojne upite lovaca, vezano za njihove nedoumice glede važećih zakonskih propisa.

LS Istarske županije

 

Zadnja izmjena Utorak, 07 Siječanj 2014 17:28