Mladi policajci iz „Josipa Jovića“ u Muzej Hrvatskog lovačkog saveza

Napisao  Petak, 17 Svibanj 2013 15:26

policajci-u-posjetu-lovackom-muzeju-5-13Učenici Policijske škole „Josip Jović“ posjetili su  7. svibnja Muzej hrvatskog lovačkog saveza u Zagrebu u organizaciji zamjenika ministra, Evelina Tonkovića. Njih 40-ak, na čelu s policijskim savjetnicima Jozom Veselčićem i Damirom Šarićem u muzeju je dočekao kustos Marian Lakić  i prikazao im dokumentarni film o lovstvu u Hrvatskoj.

policajci-u-posjetu-lovackom-muzeju-5-13Učenici Policijske škole „Josip Jović“ posjetili su  7. svibnja Muzej hrvatskog lovačkog saveza u Zagrebu u organizaciji zamjenika ministra, Evelina Tonkovića. Njih 40-ak, na čelu s policijskim savjetnicima Jozom Veselčićem i Damirom Šarićem u muzeju je dočekao kustos Marian Lakić i prikazao im dokumentarni film o lovstvu u Hrvatskoj.

U filmu su prikazane životinje koje se love i njihova prirodna staništa. Spomenute su i neke životinjske vrste koje su zakonom zaštićene zbog jako malog broja jedinki odnosno izumiranja. Nakon završetka filma, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor održao je kratko predavanje o organizaciji i regulaciji lova  u Republici Hrvatskoj gdje je registrirano oko 70.000 lovaca. Budor je posebno upoznao učenike s odlikama lovačke iskaznice te kako da uz pomoć naljepnica koje se nalaze na poleđini iščitaju ima li lovac godišnju dozvolu za obavljanje lova. Oružje se lovcu može oduzeti za prekršaj protiv javnog reda i mira, konzumiranje alkohola i slično, što uvelike olakšava posao policiji i smanjuje mogućnost opasnosti za zlouporabu oružja.

Lovci su zbog takvih zakonskih odredbi puno uzorniji u rukovanju i posjedovanju oružja. Po završetku predavanja voditelj Muzeja je pokazao učenicima zbirku prepariranih životinja od kojih se osim životinja koje obitavaju u Hrvatskoj nalaze i lav, krokodil, bizon i još neke egzotične životinje. Muzej je u posjed takvoj zbirci došao kroz mnoge donacije hrvatskih lovaca. Tu su i inozemne donacije od kojih su učenici vidjeli losa, koji je odstrijeljen u Kanadi. Učenici su imali uvid u zbirku lovačkog oružja i streljiva kroz dulju povijest hrvatskog lovstva. Vidjeli su, potom, makete lovačkih objekata koji se nalaze u lovištima te služe za promatranje, lov ili hranjenje životinja. Manje od 10 posto ukupne lovačke djelatnosti je sam lov, a veći postotak čini briga za životinje i očuvanje njihovih prirodnih staništa.

Lovci prepoznaju važnost hranjenja životinja u zimsko vrijeme kada se u prirodi ne mogu pronaći dovoljno hranjive tvari. Uz to paze i kako divljač ne bi uništila usjeve ratarima i ugrozila ljude ulaskom u naseljena mjesta. Posjet Muzeju će uvelike doprinijeti kvaliteti policijskog posla kojeg će učenici Policijske škole uskoro početi obavljati. Na samom kraju posjeta tajnik Budor je učenicima pokazao gdje se izrađuju lovačke iskaznice te ponovio kakva je procedura za njihovo dobivanje.

Izvor: mup.hr | 9. svibanj 2013. 
Zadnja izmjena Srijeda, 22 Svibanj 2013 18:12