RADNA AKCIJA LD „BREZETINAC“ I LU LOVAC HRVATSKI DRAGOVOLJAC POVODOM DANA PLANETE ZEMLJE

Napisao  Ponedjeljak, 22 Travanj 2013 12:13

zajednicka-fotografijaČlanovi LD „BREZETINAC“ i LU LOVAC HRVATSKI DRAGOVOLJAC iz Duge Rese, temeljem potpisane Povelje, a povodom Dana planete Zemlje, dana 21.4.2013. godine u lovištu LD „Brezetinac“ u Bukovlju, odradili su radnu akciju čišćenja i uređenja lovišta.

Članovi LD „BREZETINAC“ i LU LOVAC HRVATSKI DRAGOVOLJAC iz Duge Rese, temeljem potpisane Povelje, a povodom Dana planete Zemlje, dana 21.4.2013. godine u lovištu LD „Brezetinac“ u Bukovlju, odradili su radnu akciju čišćenja i uređenja lovišta.

zajednicka-fotografija


Lovište LD „Brezetinac“ u Bukovlju nizinskog je tipa, nalazi se u središnjem dijelu Karlovačke županije, smješteno između rijeka Korane i Mrežnice, površine 4.095 ha.

Glavne vrste divljači su, srna obična – 100 grla u matičnom fondu, svinja divlja – 16 grla u matičnom fondu, zec – 30 repova, patka – 30 kljunova, te ostala vrsta divljači koja stalno ili povremeno obitavaju ili prelaze područjem.

U lovištu nije zamijećen značajan krivolov. Zamijećene su štete koje su nastale stradavanjem srneće divljači u prometu. Prirast srneće divljači je veći od utvrđenog u LG osnovi, te je i prirast divlje svinje po spolno zreloj krmači veći od propisanog u LGO. Što se tiče strogo zaštićenih divljih svojti, u lovištu je povremeno prisutan vuk, naročito u zimskom i proljetnom razdoblju. U travnju protekle lovne godine, na rijeci Korani, predio Vrutak, uočena je prisutnost dabra. Stanište dabra utvrđeno je temeljem njegove aktivnosti u smislu rušenja drveća i izgradnje brane.

Društvo, osnovano 1958. godine, broji 50 članova od toga 48 matična i 2 pridružena.

najstariji-clan-i-predsjednik

Najstariji lovac društva je Nikola Pauković sa 46 godina lovačkog staža (na fotografiji iznad - lijevo), a ujedno obnaša i dužnost lovnika u Lovačkom društvu.Predsjednik društva je Mato Novosel (na fotografiji iznad - desno), kojem je ovo već treći mandat. Za vrijeme mandata uspjeli su obnoviti i urediti lovačku kuću, urediti okoliš oko doma, povući asfalt oko doma, dom je u postupku legalizacije, izgrađeni su lovno tehnički i lovno gospodarski objekti ( - od lovno tehničkih i lovno gospodarskih objekata društvo ima – 30 hranilišta za srneću divljač, 7 hranilišta za divlju svinju, 4 automatske hranilice, 14 visokih čeka, 50 solišta, 2 pojilišta, 6 kaljužišta ), kupljeno je zemljište za streljanu, napravljen rov za izbacivanje glinenih golubova, za natjecatelje je napravljena nadstrešnica.

Drugu godinu za redom provodi se čišćenje lovišta za Dan planeta Zemlje, svake godine radi se na unapređenju lovišta, zasijava se kukuruz i ostale kulture za potrebe divljači, radi se na sprečavanju širenja bjesnoće po uputama LS, svake godine održava se natjecanje u trapu a nakon toga lovačka zabava i druženje sa građanima, povodom 50-e godišnjice društva krštena je zastava LD i podijeljena su priznanja zaslužnim lovcima i prijateljima društva. Društvo je stabilno sa određenim brojem lovaca, koji su i istinski prijatelji te rade za dobrobit društva i prirode.

radna-akcija-brezetinac 4_13_540_

Valja napomenuti da je u društvu dobro organizirana stručna i lovočuvarska služba. Stručna služba provodila je organiziranje lovova, nadzor nad izvođenjem planiranih terenskih radova, izradu i održavanje ( LG i LT ) objekata, prehranu i prihranu divljači, nadzor nad štetama od i na divljači te vođenje i ažuriranje evidencija.

(Fotografija - supružnici Radočaj)

supruznici-radocaj

Nakon radnog dijela čišćenja i uređivanja lovišta, pristupilo se i „LOVAČKOM KRŠTENJU“, dugogodišnje članice i lovice društva, Adriane Radočaj. Lovkinja je od 2009. godine. Matični je član LD „Brezetinac“ i pridruženi LU LOVAC HRVATSKI DRAGOVOLJAC, lovno kinološki sudac HLS-a od 2011. godine ( skupina goniča ), lovočuvar u lovištu Brezetinac, ovlašteni ocjenjivač trofeja, magistra agronomije – smjer lovstvo a radi kao medicinska sestra na dječjoj kirurgiji OB Karlovac.

04.8.2012. godine ustrijelila je zrelo srneće grlo, visoke trofejne vrijednosti ( srebrna medalja ) te je stekla sve uvjete za „LOVAČKO KRŠTENJE“.

(Fotografija - čestitke nakon lovačkog krštenja)

cestitke-nakon-lovackog-krstenja

Kratki film o Adriani Radočaj :

 

Druženje je okončano uz neizostavni lovački gulaš.

Za LOVAC.info:  Tekst i foto: Ivica Vukelja, prof.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 22 Travanj 2013 14:40