Djelatnici karlovačkog Veleučilišta sudjelovali u spašavanju dabra na Lonji

Napisao  Ponedjeljak, 06 Prosinac 2010 10:04
Djelatnici karlovačkog Veleučilišta sudjelovali su u akciji spašavanja dabra u Svetoj Heleni, u Zagrebačkoj županiji. Izvrsna suradnja dvoje mladih znanstvenika iz karlovačke i zagrebačke ustanove urodila je još jednom uspješno odrađenom koordiniranom akcijom spašavanja divlje životinje. Uz VUK-u i Oikon iz Zagreba u spašavanje su se uključili Državni zavod za zaštitu prirode, Uprava za zaštitu prirode i lovačko društvo....

Djelatnici karlovačkog Veleučilišta sudjelovali su u akciji spašavanja dabra u Svetoj Heleni, u Zagrebačkoj županiji. Izvrsna suradnja dvoje mladih znanstvenika iz karlovačke i zagrebačke ustanove urodila je još jednom uspješno odrađenom koordiniranom akcijom spašavanja divlje životinje. Uz VUK-u i Oikon iz Zagreba u spašavanje su se uključili Državni zavod za zaštitu prirode, Uprava za zaštitu prirode i lovačko društvo.

Dabar u nabujaloj Lonji (foto Mirna Mazija)

Sve je počelo prije pet dana. Dabra u nevolji prije tjedan dana prvi je primjetio slikar Vladimir Kralj iz Svete Helene, a koji živi u kući uz rijeku Lonju. Odmah mu je bilo jasno kako se radi o dezorijentiranoj životinji koja je zapela nizvodno od brane, a nije u mogućnosti sama se spasiti iz strmog kanala nabujale rijeke Lonje.
- Taj dabar nije mogao tu ostati i preživjeti. Vidio sam puno puta kako Lonja izgleda kada još više nabuja i bio sam siguran da će ga rijeka bacati na kamenje -  izjavio je V. Kralj koji je punih pet dana pokušavao pronaći nekoga tko bi bio voljan pomoći životinji u nevolji.
Iako, je izgledalo kako će Vladini mnogobrojni telefonski pozivi biti uzaludni, u petak, 3. prosinca, uspio je stupiti u kontakt s Državnim zavodom za zaštitu prirode iz kojeg su vijest odmah prenijeli ekologinji Mirni Mazija iz zagrebačkog Oikona-Instituta za primjenjenu ekologiju.
Ekologinja M. Mazija je bez oklijevanja krenula u pripremu akcije i odmah kontaktirala veterinara Vedrana Slijepčevića s Veleučilišta u Karlovcu, Studij za lovstvo i zaštitu prirode. Inače, ovaj dvojac već ima iskustva sa spašavanjem dabrova. Podsjetimo, nedavno su uspješno odradili akciju spašavanja dabra i na prostoru HE Lešće na podrulčju Općine Generalski Stol.
Samo sat vremena nakon poziva Mazija i Slijepčević bili su na lokaciji. No, zbog noći koja se bližila akcija je odgođena za sutradan jer je postojala mogućnost da izgube dabra u nabujaloj Lonji.  Uslijdeila je analiza staništa, topografskih karata i satelitskih snimaka. Tražili su se lokaliteti dobro obrasli vegetacijom u kojima bi se dabar mogao skloniti u mirnoj vodi. 
Slijedeće jutro akciji su se pridružili i ekolog Igor Boršić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode, ekologinja Zrinka Domazetović iz Uprave za zaštitu prirode te lovci nadležnog lovačkog društva Srndać Bertovina-Strmec na čelu s predsjednikom društva Brankom Riđanom. Kako je dabar već ujutro bio na prilično nepristupačnom terenu te se radi o plahoj životinji koja zaranja čim osjeti blizinu čovjeka, prilike za uspješno hvatanje nije bilo. Donesen je zajednički dogovor da je dabra sigurnije udaljiti do staništa nizvodno od brane. Koordiniranim kretanjem dva tima s obje strane Lonje, uspješno su životinjicu usmjeravali 2 kilometra dugim dijelom Lonje do ciljanog kanala.
- Dabrovi se iz godine u godinu uspješno šire na području Hrvatske. Sasvim je realno očekivati sve više ovakvih dojava o „zalutalim“ dabrovima na koje smo spremni reagirati da bi u što kraćem roku pomogli životinjama u nevolji. U cijeloj priči najbitnije je pravovremeno pomoći životinji na najbolji mogući način- izjavila je M. Mazija na kraju akcije.
Slikar Vladimir Kralj izjavio je i kako mu je drago što se u tako kratkom roku okupila  stručna mlada ekipa samo sa ciljem pomaganja životinji, ali i da se iskreno nada da kako će u njegovom „susjedstvu“ biti što manje dabrova u nevolji.

Izvor: KAportal.hr | Dec 5, 2010

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58