Dok lovci love srndaće, lisice im dave perad

Napisao  Ponedjeljak, 30 Studeni 2009 11:36

Pravi masakr napravila je lisica u zaseoku Dedići u Rastovcu kod Zagvozda. U peradarniku Stipana Dedića Đekulića,kojemu je jedan od glavnih izvora prihoda upravo uzgoj  domaće peradi i pernate divljači, u noći sa utorka na srijedu ušla je lisica. Iako je peradarnik ograđen žicom praktički kao mali kavez u prirodnom okružju,lukava životinja ipak je pronašla ulaz,kidajući žicu,te pronašla otvor. Uspjela je ući ,te u vrlo kratkom vremenu udaviti šezdesetak komada   golubova,fazana, pataka, paunova te podosta kokošiju i purana.

Pravi masakr napravila je lisica u zaseoku Dedići u Rastovcu kod Zagvozda.U peradarniku Stipana Dedića Đekulića,kojemu je jedan od glavnih izvora prihoda upravo uzgoj  domaće peradi i pernate divljači, u noći sa utorka na srijedu ušla je lisica. Iako je peradarnik ograđen žicom praktički kao mali kavez u prirodnom okružju,lukava životinja ipak je pronašla ulaz,kidajući žicu,te pronašla otvor. .Uspjela je ući ,te u vrlo kratkom vremenu udaviti šezdesetak komada   golubova,fazana, pataka, paunova te podosta kokošiju i purana.  Posjetili smo Stipanov peradarnik i vidjeli pravo pernato stratiše.Na sve strane mnoštvo perja,nekoliko na pola izmasakriranih pataka,purana.Samo nekoliko golubova preživjelo je ovaj do sada najveći pokolj pernatih životinja u Zagvozdu.
-Moj peradarnik je samo pedesetak metara od kuće i dobro je ograđen žicom. Žica je  postavljena i poviše peradarnika, tako da sam ga zaštitio i od sokola i orlova kojih ovdje u blizini Biokove ima podosta.Nikada do sada,lisica nije mogla ući u peradarnik ,iako sam svaki dan nailazio na tragove njene prisutnosti. No ovoga puta uistinu je bila lukava.Penjala se po žici,riskirajući da joj se noge ukliješte u žici,te je pregrizla  žicu kojom sam spajao dvije žičane plohe i ušla u peradarnik .Kada sam izmjerio uginule životinje bilo je više od četrdeset kilograma.Ovdje se više ne isplati ništa uzgajati.Ako uzgajaš ovce ili koze,zakolje ih vuk,ako hoćeš pernate životinje uništi ih lisica i kuna,jada se Stipan.

Da je lukava lisica sistematski radila svoj posao ,svjedoči i činjenica da je u peradarniku iskopala desetak rupa u zemlji te u njih uredno poslagala zadavljenu divljač.Tek se zadovoljila s nekoliko dijelova divlje patke,vjerojatno smatrajući kako će opet posjetiti peradarnik.

Očito da će nakon ovoga i lovci iz Zagvozda  pojačati hajke na ove predatore.

Izvor: www.radioimotski.hr / 11. 11. 2009.

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58