Lovačka udruga "Psunj", hladnjača u upotrebi

Napisao  Petak, 08 Prosinac 2006 01:00

Prostori LD "Psunj" među rijetkima su u Hrvatskoj koji imaju uporabnu dozvolu

PAKRAC - Lovci iz Lovačkog društva "Psunj" prvi su na našem području, i rijetki u Hrvatskoj, koji su izgradili prostor za egzentraciju, guljenje, rasijecanje, raspodjelu i skladištenje mesa divljači, te za njega imaju sve potrebne dozvole za rad. Hladnjača u objektu lovačkog društva u Donjoj Šumetlici, velikom preko 200 četvornim metara, ima 40 kvadrata korisne površine i mogućnost skladištenja dvije tone mesa.

 

Vrijednost cijelog objekta procijenjena je na više od 400.000 kuna, dok su pokretnine u njemu vrijedne više od 100.000 kuna. Pored hladnjače, postoje posebne prostorije za guljenje i razdrobljivanje (vađenje drobi), te prostor za rasijecanje trupala. U prostorijama imaju i toplu vodu, sterilizatore za noževe i sve drugo potrebno po novom zakonu. Kako smo doznali od predsjednika i tajnika društva, Ivice Bijelića i orđa Gunjevića izgradnja i opremanje objekta rađena je potpuno prema savjetima stručnjaka i komisija iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, koja je bila na prijemu objekta nije imala primjedbi.
Na pitanje zbog čega su se odlučili graditi hladnjaču, kada u nekoliko kilometara udaljenim Branešcima, Lovačko društvo "Košuta" već dvije godine ima hladnjaču, odgovorili su protupitanjem zašto svi grade kuće, kada mogu biti podstanari, ali i dodali kako u društvu imaju viziju razvoja koja je puno obimnija i obuhvaća dodatne izgradnje, do jezera za uzgoj pastrva i restorana i osnivanja društva s ograničenom odgovornošću, koje bi svime gospodarilo.
Također su istaknuli kako "Košuta" nema uporabnu dozvolu za svoju hladnjaču. To nam je potvrdio i predsjednik "Košute" Tomislav Ančić, koji kaže kako su oni hladnjaču izgradili prije dvije godine za svoje potrebe i "prije zakona", pa sada retroaktivno moraju tražiti dozvole, ali i da je to u postupku i ubrzo će biti gotovo.

Da i druga društva s našeg područja razmišljaju kao u "Košuti" potvrdu smo dobili od predstojnika Lovnog ureda Pakrac Zlatka Antuna Širca koji kaže, kako su i lovci iz LD "Fazan" i LD "Jelen" krenuli s izgradnjom hladnjača, dok će lovci iz LD "Slavuj" zbog specifičnosti njihovog lovišta, sklopiti ugovor s nekim društvom i koristiti hladnjaču drugog društva. Najvjerojatnije će to biti hladnjača "Psunja", jer su nam predsjednik i tajnik, Bijelić i Gunjević, potvrdili da će "Slavuju" svoju hladnjaču, ako ovi zatraže, dati besplatno na korištenje. Međutim, ostaje činjenica da su se lovci, kako kaže Gunjević "da su bili pametni" mogli udružiti i izgraditi jednu hladnjaču koja bi bila za sve.

Ovakva "poplava" izgradnji hladnjača posljedica je promjena zakona, pa je tako županijski veterinarski inspektor Zdenko Ranković krajem travnja svim društvima uputio rješenja kojima im se zabranjuje guljenje i rasijecanje divljači izvan registriranih objekata i izvršenog veterinarskog pregleda. On kaže kako je takva rješenja uputio jer tako nalaže zakon, te kako je predratni način lova i raspodjele ulova prošlost i kako je ovo usklađivanje s propisima koji su na snazi u Europi.

Izvor: www.pakrac.hr

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58