Bijesna lisica napala psa na lancu

Napisao  Petak, 08 Prosinac 2006 01:00
GENERALSKI STOL - Na području Generalskog Stola zabilježen je drugi ovogodišnji slučaj bjesnoće. Ministarstvo poljoprivrede danas je potvrdilo da je lisica koja je jučer napala psa u dvorištu obiteljske kuće u Dugoj Gori bila bijesna.

- Uvijek se lešina šalje na analizu na Veterinarski institut u Zagreb i tek kada dođe nalaz to potvrdimo. Upravo danas poslijepodne je javljeno da je lisica bijesna - rekao je veterinar Damir Škrtić.

Napad se dogodio u noći, a lisica je u dvorištu obitelji Škrtić napala psa na lancu. Lisicu je ubio vlasnik psa.

- Lisica je psa napala u toku noći, ali je vlasnik slučajno čuo i usmrtio je lisicu braneći svoga psa. Pas je bio u kontaktu s lisicom i, iako je cijepljen protiv bjesnoće, po Zakonu morat će u šestomjesečnu karantenu. To je preventivna mjera kako bi se isključila mogućnost prodora virusa bjesnoće – upozorio je Škrtić.

Prvi ovogodišnji slučaj bijesne lisice zabilježen je u veljači u selu Skukani, a pojava bjesnoće u ovo doba godine, kaže veterinar Škrtić nije neuobičajena. Upozorava i da je bjesnoća na području Generalskog Stola i Lešće prisutna već više od 20 godina te da ljudi ovdje posebno moraju voditi računa da imaju cijepljene pse.

Godišnja akcija traje od 1. siječnja do 31. ožujka svake godine. Svi oni koji su pse nabavili u međuvremenu, a nisu ih cijepili po zakonu su dužni sami obavijestiti veterinara. Ako je pas stariji od tri mjeseca u roku od 15 dana dužni su ga dovesti na cijepljenje protiv bjesnoće.

Izvor: Radio Mrežnica

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58

  DANI LOVA I RIBOLOVA 482x120px

lovac kuhada reklama banner