Prihrana divljači u Međimurskoj županiji

Napisao  Petak, 06 Veljača 2009 09:51
srne_srna_lov_hunting_

Niske temperature sredinom siječnja, kada su ledena kiša i snijeg stvorili nove okolnosti, te snijeg u drugoj polovini siječnja, utjecali su i na stanje i ponašanje divljači u međimurskim šumama i poljima. Divljač je krenula u potragu za hranom, te postoji mogućnost da češće prelazi prometnice i dovede u opasnost sebe i sudionike u prometu. Isto tako, divljač se približava gazdinstvima, te može doći u kontakt s domaćim životinjama, što je opasno u vrijeme kada u Međimurju bilježimo pojavu bjesnoće pasa i lisica.

Mladen Lacković, tajnik Lovačkog saveza Međimurske županije, kaže kako je ova zima do sada bila blaga i da je divljač imala dosta hrane....

 

DIVLJAČ SVE ČEŠĆE PRELAZI PROMETNICE POTRAZI ZA HRANOM - Prihrana divljači u Međimurskoj županiji

Niske temperature sredinom siječnja, kada su ledena kiša i snijeg stvorili nove okolnosti, te snijeg u drugoj polovini siječnja, utjecali su i na stanje i ponašanje divljači u međimurskim šumama i poljima. Divljač je krenula u potragu za hranom, te postoji mogućnost da češće prelazi prometnice i dovede u opasnost sebe i sudionike u prometu. Isto tako, divljač se približava gazdinstvima, te može doći u kontakt s domaćim životinjama, što je opasno u vrijeme kada u Međimurju bilježimo pojavu bjesnoće pasa i lisica. Mladen Lacković, tajnik Lovačkog saveza Međimurske županije, kaže kako je ova zima do sada bila blaga i da je divljač imala dosta hrane.

srne_srna_lov_hunting

 

- Međutim, sada će lovačka društva više obilaziti hranilišta i ostavljati hranu za divljač kako bi ona preživjela, da se ne bi upućivala tražiti hranu u naselja, odnosno na za njih opasna područja. Četiri mjeseca tijekom zime lovci prehranjuju divljač. Lacković dodaje kako za prehranu divljači postoje i jednogodišnje i višegodišnje remize u lovištima kojima gospodare lovačka društva. Žitarice u rastu te kukuruz koji je ostavljen u polju zbog hladnoće i količina neće biti dovoljan pa će lovci voditi računa o prihrani divljači.

Izvor: Glas lova i ribolova - S. MESARIĆ

 

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58