Iz medija: Mufloni i lovci odlaze s Tijata

Napisao  Nedjelja, 11 Siječanj 2009 23:57
muflon-mufloni

Nakon što je Veterinarskoj stanici Šibenik svojedobno dodijeljena lovna koncesija, na otok Tijat 1992. godine dovedeno je 14 parova muflona, da bi s vremenom broj ove divljači narastao na petstotinjak, a sve to na privatnom zemljištu u vlasništvu mještana Prvić Šepurina, bez njihove suglasnosti. Koncesionar je lovište uglavnom iznajmljivao lovcima iz Italije, te je za trofejni odstrel naplaćivao po sedam tisuća eura.

Gradsko vijeće Vodica donijelo je izmjene Prostornog plana uređenja grada Vodica, prema kojima se isključuje lovište na otoku Tijatu, koje je posljednjih petnaestak godina u zakupu imala Veterinarska stanica Šibenik, na čelu s direktorom Markom Maričićem.

- Ovim činom napokon će biti ispravljena nepravda prema mještanima Prvić Šepurina koji su vlasnici zemljišta na otoku Tijatu, a koji zbog dosadašnjeg lovnog koncesionara nisu mogli do svojih maslinika i ostalih poljoprivrednih kultura - kaže vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev.

Nakon što je Veterinarskoj stanici Šibenik svojedobno dodijeljena lovna koncesija, na otok Tijat 1992. godine dovedeno je 14 parova muflona, da bi s vremenom broj ove divljači narastao na petstotinjak, a sve to na privatnom zemljištu u vlasništvu mještana Prvić Šepurina, bez njihove suglasnosti.

Koncesionar je lovište uglavnom iznajmljivao lovcima iz Italije, te je za trofejni odstrel naplaćivao po sedam tisuća eura.

Iako je Hrvatski sabor 1999. godine donio zakonsku odredbu prema kojoj se zabranjuje uzgoj alohtone divljači na otocima, a nešto kasnije i dopunu zakona prema kojoj sva divljač koja nije autohtona mora napustiti jadranske otoke, šibenska Veterinarska stanica i dalje je proteklih deset godina nesmetano koristila lovište na Tijatu i iznajmljivala ga lovcima za odstrel muflona.

muflon-mufloni

 

- Nakon što su zbog interesa Veterinarske stanice Šibenik uništene sve naše zemljišne knjige, upravo smo završili postupak dokazivanja vlasništva nad zemljištem na Tijatu, te ćemo sada, kad lovni koncesionar napusti otok, konačno moći doći u posjed naših zemljišta. Na Tijatu je oko 2500 stabala maslina, do kojih Šepurinjani svih ovih godina zbog koncesionara nisu mogli doći, a i mufloni su ih u potpunosti uništili. Inače, pod okriljem naše Poljoprivredne zadruge na Tijatu, pored maslinarstva i vinogradarstva, namjeravamo se baviti i ovčarstvom - kazao nam je Ivica Franić iz Prvić Šepurina, predstavnik vlasnika zemljišta na otoku Tijatu.

Potrovani kunići

Nekad je na Tijatu obitavalo na tisuće i tisuće kunića, da bi ih, zbog nemogućeg suživota s muflonima, koncesionar sve potrovao. U novonastalim okolnostima, namjera nam je obnoviti i fond kunića - kaže Ivica Franić.

 Izvor: Slobodna Dalmacija.hr piše Ante TALIJAŠ/EPEHA / 10. 1. 2009.

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58