Talijanski lovci ne pitaju za cijenu lova u omiljenoj Istri

Napisao  Nedjelja, 28 Prosinac 2008 03:29
arhivska_3

ISTRA - Kako donosi Večernji list od petka, 26.12. susjedi Talijanski lovci nam često dolaze u Istru, pa se lovni turizam u Istri sve više razvija.

Talijani luduju za istarskim lovištima. Atraktivnim pozicijama i, nadasve bogatim, staništima divljači teško uspijevaju odoljeti. Za visoku cijenu lova od 75 eura po danu gotovo da i ne mare. Ispunjava li lovište njihove zahtjeve, novac je manje bitan.
I dok jedni troše, drugi veselo trljaju ruke jer, domaćini kažu, upravo im lovni turizam puni blagajnu. U suprotnome, lov bi u Hrvatskoj bio samo za bogataše. Članarina bi tada bila i do nekoliko tisuća kuna, pa si ga većina običnih smrtnika ne bi mogla priuštiti. Istrijanima zarada od lovnog turizma dobro dođe.

Tim novcem podmiruju si troškove osiguranja, zakupnine, članarine i dr. Lovce iz susjedne nam države najviše privlači sjever Istre, posebice Ćićarija jer je to najbogatije područje divljači....

Susjedi nam često dolaze u Istru, pa se lovni turizam sve više razvija 

Talijani luduju za istarskim lovištima. Atraktivnim pozicijama i, nadasve bogatim, staništima divljači teško uspijevaju odoljeti. Za visoku cijenu lova od 75 eura po danu gotovo da i ne mare. Ispunjava li lovište njihove zahtjeve, novac je manje bitan.

I dok jedni troše, drugi veselo trljaju ruke jer, domaćini kažu, upravo im lovni turizam puni blagajnu. U suprotnome, lov bi u Hrvatskoj bio samo za bogataše. Članarina bi tada bila i do nekoliko tisuća kuna, pa si ga većina običnih smrtnika ne bi mogla priuštiti.
Istrijanima zarada od lovnog turizma dobro dođe. Tim novcem podmiruju si troškove osiguranja, zakupnine, članarine i dr. Lovce iz susjedne nam države najviše privlači sjever Istre, posebice Ćićarija jer je to najbogatije područje divljači.

arhivska_1
Lovci nakon lova 
-Radi se o području gdje su temperature zraka puno niže od ostatka poluotoka.
Talijani u devedeset posto slučaja dolaze u lov na šljuke. Ćićarija je idealna za tu vrstu lova jer se te životinje na hladnoći začahure, teško bježe, pa ih psi lako mogu pronaći, a sukladno tome lovci i ustrijeliti, rekao je Branko Golojka, predsjednik Lovačkog društva Mirna Buzet.
Dodaje kako se dolaskom zime u Gorski kotar određen broj divljači spušta na sjever poluotoka u potrazi za hranom i toplijim krajevima, što je dodatni mamac gostima. Talijani u Hrvatskoj mogu loviti od početka kolovoza do kraja veljače. Na lovišta mogu isključivo i obvezno u pratnji domaćina, u čijim se lovačkim društvima moraju prijaviti i rezervirati lovne dane.
Na graničnim prijelazima moraju prijaviti oružje i pritom platiti dodatnih 105 kuna, a lovački pas mora imati i ispravu koja je svojevrsna putovnica.
- Gosti obično dolaze u skupini koju najčešće čine 3 do 4 lovca. Pretežito su to stanovnici Trenta, Padove, Brescije i Bergama. U Istru dolaze jer u Italiji nema kvalitetnih lovišta, a ima i jako puno lovaca. Zadržavaju se dva - tri dana, a na Ćićariji znaju biti i cijeli tjedan, ističe Golojka. Gdje će prenoćiti, ovisi o tome imaju li privatni iznajmljivači soba prostor za prihvat njihovih pasa, kaže Golojka.

Rekao je i da je nekim lovcima važniji smještaj za pse nego za njih same te naglasio kako ponekad dođu samo da bi testirali mogućnosti svojih pasa.
arhivska_2
Lov sitne divljači
- Važno im je da se životinje rastrče prirodom, što dokazuje i činjenica da se samo rijetki odlučuju ulov ponijeti kući. Možda je uzrok tome i zakonski postupak koji pritom moraju proći, rekao je.
Talijani su, prisjetio se predsjednik Mirne Buzet, nekad u kolovozu znali dolaziti i u lov na prepelice. No, otkako je postavljanje mamaca zakonski zabranjeno, entuzijazam im je splasnuo.
Lovci iz Italije najviše vole razdoblje od listopada do početka siječnja, posebice prije i poslije blagdana.

Izvor: Vecernjilist.hr /Autor Ana Pisak /26. 12. 2008.

Korištene arhivske fotografije WPL 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58